Határsértéssel fricskázza Észak-Koreát egy amerikai misszionárius

Vágólapra másolva!
Illegálisan kelt át Észak-Koreába a befagyott határfolyón egy amerikai misszionárius, hogy felhívja a figyelmet az ottani emberi jogi visszásságokra. A férfiről karácsonyi akciója óta nem érkezett hír, ezért társai szerint valószínűleg a koreai hatóságok fogságába került.
Vágólapra másolva!

Valószínűleg észak-koreai őrizetbe került egy koreai származású amerikai misszionárius, aki karácsonykor illegálisan lépte át a kommunista ország határát. A férfi a befagyott Tumen-folyó jegén kelt át Kínából azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet az Észak-Koreában semmibe vett emberi jogokra - írja a brit Independent internetes kiadása.

A 28 éves Robert Park akciójáról a Pax Koreana emberi jogi szervezet egyik aktivistája számolt be, aki a helyzet érzékenységére hivatkozva nem akarta megnevezni magát. Az aktivista szerint a misszionárius levelet vitt Kim Dzsong Il észak-koreai diktátornak, amelyben arra kéri, hogy engedje szabadon az országban bebörtönzött politikai foglyokat. Park állítólag a határfolyón átkelve azt kántálta, hogy amerikai állampolgár, aki Isten szeretetét hozza: a Pax Koreana két aktivistája le is filmezte, ahogy átlép Észak-Koreába.

A szervezet szerint azóta nem hallottak róla, ezért minden bizonnyal letartóztatták a férfit. Az észak-koreai állami média és a KCNA hírügynökség vasárnapig nem adott hírt az esetről, de ez nem jelent semmit, hiszen a kommunista országban márciusban letartóztatott két amerikai újságírónő esetéről is csak napokkal az őrizetbe vétel után számoltak be. Az USA külügyminisztériuma és pekingi nagykövetsége megerősítette, hogy tudnak az esetről, de további részleteket ők sem ismernek.

A határsértés meglehetősen kockázatos figyelemfelkeltő akció, hiszen csupán néhány hónapja szabadult ki az a két amerikai újságíró, akiket hasonló vétségért 12 év nehéz fizikai munkára ítéltek Észak-Koreában. Az újságírónők kiszabadításáért Bill Clinton korábbi amerikai elnöknek személyesen kellett közbenjárnia, őket Észak-Korea az atomprogramjáról szóló nemzetközi tárgyalásokon ütőkártyaként használta fel.

Az Independent által megszólaltatott dél-koreai megfigyelők és elemzők szerint ugyanakkor nem valószínű, hogy az eltökélt misszionáriusra is hasonló sors vár. Őt valószínűleg "elszigetelt epizódként" fogják kezelni, és egyszerűen kiutasítják az országból, ha ugyanis nagy ügyet csinálnának belőle, azzal pont az ő emberi jogi harcát segítenék. Ilyen szempontból Robert Park átkelése a Tumen-folyón Don Quijote szélmalomharcához hasonlít - mondta róla egy szöuli think-tank, a Sejong Inézet elemzője.