Jogsértő volt a kommandósakció a bolíviai ombudsman szerint

Vágólapra másolva!
A bolíviai ombudsman szerint számos jogsértést követtek el a bolíviai hatóságok Mario Tadic ügyében, akit a magyar állampolgársággal is rendelkező Tóásó Előddel együtt vettek őrizetbe az állítólagos terrorista csoport áprilisi felszámolásakor. Az ombudsman intézkedést kért a szabályokat szerinte megsértő ügyész és a kommandósok ellen.
Vágólapra másolva!

Vizsgálatot folytatott le, és jogsértéseket tárt fel Bolíviában az állampolgári jogok biztosa az áprilisban felszámolt állítólagos terrorista csoport egyik tagja, Mario Tadic Astorga ügyében, aki a magyar Tóásó Előddel együtt azóta is előzetes letartóztatásban van.

A hétfőn nyilvánosságra került jelentésében az ombudsman hat pontban hívta fel a figyelmet azokra az esetekre, amikor az ügyészség és a rendőrség szerinte vétett az alkotmányban is megerősített emberi jogok és a hatóságok eljárási szabályai ellen. Az ombudsman indítványozta, hogy a felettes hatóságok intézkedjenek a szabályokat megsértő ügyész, Marcelo Sosa, valamint a kommandósakciót végrehajtó különleges alakulat vezetői és tagjai ellen.

Az emberi jogok biztosa többek között azt kifogásolta, hogy Mario Tadic elfogásakor szükségtelen, aránytalan és értelmetlen mértékű erőszakot alkalmaztak - többször is bántalmazták, noha az első pillanatban megadta magát -, nem volt jelen az ügyészség képviselője, nem tartották tiszteletben a lakóhelye háboríthatatlanságához való jogát, az akcióra az adott pillanatban nem mutattak be bírói felhatalmazást, és a belügyminisztérium és a rendőrség nem bocsátotta az ombudsman rendelkezésére az ügyről kért információkat.

A bolíviai hatóságok április 16-án jelentették be, hogy felszámoltak egy állítólagos terrorista csoportot, amelynek tagjai meg akarták ölni Evo Morales államfőt. Kommandósok a helyi ellenzék fellegvárának számító Santa Cruz egyik szállodájában lelőtték a bolíviai születésű, bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú Rózsa-Flores Eduardót, az erdélyi Szovátáról származó, román állampolgár Magyarosi Árpádot és az ír Michael Martin Dwyert. Az akció során őrizetbe vették a szintén szovátai, magyar állampolgársággal is rendelkező Tóásó Elődöt, valamint a bolíviai-horvát állampolgár Mario Tadicot. Tóásó ügyéről még nem készült ombudsmani elemzés.