Vágólapra másolva!
A brit hadügyminisztérium vizsgálatot indított annak kiderítésére, hogy igazak-e azok a vádak, amelyek szerint civileket kínoztak meg brit katonák Irakban.
Vágólapra másolva!

A londoni The Independent értesülései szerint 33 esetről van szó, amelyekben a brit katonák állítólag szexuálisan zaklatták, megalázták és meg is kínozták az iraki foglyokat.

A liberális lap szerint több esetben brit katonák elektromos áramütéssel kínoztak irakiakat, akárcsak amerikai társak a bagdadi Abu Ghraib börtönben. Van olyan vád is, miszerint a katonák férfiakat erőszakoltak meg, mások azt állítják, hogy meztelenre vetkőztették őket és így készítettek róluk fényképeket. A vádlottak között brit női katonák is vannak.

A minsztériumnak levelet író ügyvéd, Phil Shiner azt hangsúlyozta, hogy az amerikaiak által elkövetett szexuális kínzások gyakorlata a brit táborokban is fellelhető volt. Emberi jogi aktivisták szerint több száz brit katona nézhette végig a megaláztatásokat és kínzásokat.

Shiner szerint az esetek azután derültek ki, hogy a brit hadsereg kivonult Irakból. Az Egyesült Királyság a kivonulás előtt 120 ezer katonával volt jelen Irakban, akik közül a hadügyi tárca szerint a nagy többség nem vétett a magatartási szabályok ellen. "A vádakat komolyan kell venni, de nem szabad tényként kezelni őket" - hangsúlyozza a tárca.