Kiadatási őrizetbe helyezték Zentai Károlyt

Vágólapra másolva!
Csütörtökön kiadatási őrizetbe helyezték Ausztráliában Zentai Károlyt, akit a magyar hatóságok azzal vádolnak, hogy 1944-ben Budapesten megölt egy zsidó fiatalembert. Zentai ügyvédje közölte: addig nem nyújtanak be újabb fellebbezést, amíg az ausztrál belügyminiszter nem dönt a kiadatásról.
Vágólapra másolva!

Kiadatási őrizetbe helyezték Ausztráliában csütörtökön Zentai Károlyt - Charles Zentait -, akit a magyar hatóságok azzal vádolnak, hogy 1944-ben Budapesten megölt egy zsidó fiatalembert - írta a WA Today ausztrál hírportál.

Zentai nem kívánt nyilatkozni, amikor helyi idő szerint délután négy óra után őrizetbe vették. Denis Barich, Zentai ügyvédje azt mondta: addig nem nyújtanak be újabb fellebbezést, amíg az ausztrál belügyminiszter nem dönt a kiadatásról. Ha az ausztrál szövetségi kormány elrendeli a 88 éves férfi kiadatását Magyarországnak, Zentai várhatóan újabb kérvényekkel próbálja késleltetni a magyar igazságszolgáltatás előtti megjelenését.

Zentai kiadatásáról tavaly döntött egy ausztrál bíróság, de a férfi több fellebbezést is benyújtott az ítélet ellen. A fellebbviteli bíróság október elején elutasította Zentai keresetét, és 14 nap haladékot adott a férfinak, akit ezután kiadhatnak Magyarországnak. Zentai a perek során végig tagadta a gyilkosságot, és azt állította, hogy a kérdéses időpontban nem tartózkodott Magyarországon.

A nyugdíjasként, a nyugat-ausztráliai Perthben élő Zentai ügye több mint négy éve húzódik. Ellene a Simon Wiesenthal Központ tett feljelentést, a magyar kormány 2005 elején kérte kiadatását az ausztrál hatóságoktól. Zentait 2005. július 8-án letartóztatták, majd óvadék ellenében szabadlábra helyezték. Családja szerint az idős férfi nincs megfelelő egészségi állapotban a hazaszállításhoz. Zentai a vád szerint a II. világháború alatt, 1944. november 8-án harmadmagával kínozta halálra a 18 éves Balázs Pétert, mert az nem viselte a sárga csillagot.