Belebukott a vereségbe a türingiai miniszterelnök

Vágólapra másolva!
Pártjának hétvégi súlyos választási veresége után lemondott Dieter Althaus, Türingia kereszténydemokrata miniszterelnöke, és bejelentette, hogy a pártvezetésből is távozik. Az egykori keletnémet tartományt vezető politikust korábban azért is érték támadások, mert év elején halálos síbalesetet okozott Ausztriában.
Vágólapra másolva!

Négy nappal a helyi parlamenti választások után csütörtökön lemondott tartományi miniszterelnöki tisztségéről Dieter Althaus, Türingia konzervatív miniszterelnöke. A múlt hétvégi szavazáson a szövetségi kormánykoalíciót is vezető Német Kereszténydemokrata Unió (CDU) jelentősen visszaesett. A kudarcért saját pártjában is sokan Althaust tették felelőssé.

Az 51 éves politikus egyben közölte, hogy azonnali hatállyal távozik a CDU tartományi szervezetének éléről is. Althaus idén év elején azért szerepelt sokat a hírekben, mert január elsején halálos balesetet okozott síelés közben Ausztriában. Az osztrák ügyészség szerint nem vette figyelembe a síelésre vonatkozó szabályokat, és túl gyorsan haladt, amikor összeütközött egy nővel, aki belehalt a sérüléseibe. Althaus közölte, vállalja a felelősséget a történtekért.

Németországban szeptember 27-én szövetségi parlamenti választásokat tartanak, ezért a hétvégi tartományi szavazások különösen nagy érdeklődést váltottak ki. Bár a felmérések szerint országosan az Angela Merkel kancellár által vezetett CDU a legerősebb, Türingiában és Saar-vidéken is súlyos vereséget szenvedett.

"A veszteség Türingiában és Saar-vidéken fájdalmas" - idézte hétfőn a Spiegel a CDU főtitkárát, Roland Pofallát. Az egykori keletnémet Türingiában az exit poll kutatások szerint a CDU mindössze a voksok 32 százalékát kapta, amihez hasonló gyenge eredményre még nem volt példa a párt történetében az ország 1991-es újraegyesítése óta. Az eredmény 12 százalékos visszaesést jelent a legutóbbi választás óta, és hasonló arányú - 13 százalékos - bukást szenvedett el a párt Saar-vidéken is.