Sereghajtók vagyunk nyelvtudásban az EU-ban

Vágólapra másolva!
Magyarországon beszélnek a legkevesebben idegen nyelvet az EU tagállamai közül, az Eurostat felmérése szerint. Még az utolsó előtti Portugáliától is jócskán le vagyunk maradva.
Vágólapra másolva!

A magyarok közel háromnegyede, (74,8 százalékuk) csak az anyanyelvén beszél - derül ki az Eurostat felmérésből. Ez az eredmény jóval rosszabb az uniós átlagnál (a felmérés szerint az EU-polgárok 36,2 százaléka nem beszél más nyelvet anyanyelvén kívül), de még az utolsó előtti Portugáliától is jól lemaradtunk, ahol a lakosság 51,3 százalék nem beszél idegen nyelven. A felmérés során a 27 tagállam 25 és 64 év közötti polgárait kérdezte nyelvtudásukról az EU statisztikai hivatala.

A rangsort Szlovénia vezeti, ahol a 25 és 64 év közöttiek 28,1 százaléka két vagy még több idegen nyelven is tud. Második Szlovákia, a harmadik Finnország következik. A felmérésből kiderül, hogy Európa keleti felén a legjobban ismert idegen nyelv az orosz.

A kutatásból kiderül az is, hogy a brit diákok fele, az ír diákok több mint ötöde nem tanul idegen nyelvet a középiskolában. Velük szemben Csehországban, Dániában, Finnországban, Franciaországban, Luxemburgban, Romániában, Szlovákiában, és Svédországban minden középiskolás tanul valamilyen idegen nyelvet, ami ritka kivételektől eltekintve az angol. A brit és az ír középiskolákban franciát tanítanak.