Elítélték a londoni terrorper fő vádlottjait

Vágólapra másolva!
Repülőgépeket akart felrobbantani a tavaly óta tartó brit terroristaper három fő vádlottja, akiket hétfőn bűnösnek talált egy brit bíróság. Az ítélet szerint a három muzulmán vallású brit állampolgár hét Amerikába tartó utasszállító gépet akart felrobbantani 2006-ban, amivel több mint 1000 embert öltek volna meg. E miatt a merényletterv miatt nem lehet 2006 óta nagy mennyiségű folyadékot felvinni a repülőgépek fedélzetére.
Vágólapra másolva!

Repülőgépek felrobbantására készültek azok a férfiak, akiket 2006-ban Nagy-Britannia legnagyobb terrorellenes akciója keretében fogtak el a szigetország hatóságai - mondta ki hétfőn egy brit bíróság esküdtszéke. A terrorista összeesküvésnek minősített ügyben három embert találtak bűnösnek, másik 4 ember bűnrészességét azonban nem sikerült bebizonyítani - írja a BBC.

A hétfői ítélet szerint a három férfi, Abdulla Ahmed Ali, Tanvir Hussain, és Assad Sarwar Észak-Amerikába tartó repülőgépeket akart felrobbantani házi készítésű bombákkal. A merénylők a folyékony robbanószert kézi poggyászként, sportitalos üvegekben akarták felvinni a repülőgépekre, majd fényképezőgépek átalakított elemeit használták volna detonátorként, hogy berobbantsák az üvegeket. Az ő elfogásuk után vezették be a légi utasok életét megkeserítő új biztonsági előírásokat, amelyek szerint legfeljebb 1 decis üvegekben lehet folyadékot vinni a repülőkre.

Az esküdtszék szerint a merényletek kitervelője Abdulla Ahmed Ali volt, aki 7 Amerikába tartó járatot akart felrobbantani. A gépek mind a londoni Heathrow repülőtérről indultak volna San Franciscóba, Torontóba, Montrealba, Washingtonba, New Yorkba, illetve Chicagóba.

A csoport raktárosa, Sarwar a lakásán tárolta a bombák alapanyagait, amelyekből a kelet-londoni Walthamstowban gyártottak pokolgépeket. A három férfi az összegyűjtött vegyszerekből egy különleges, robbanó keveréket kotyvasztott, ezt akarták italos palackokban a gépekre csempészni. Egy korábbi tárgyaláson már bűnösnek találták őket, de akkor csak azt tudták bizonyítani, hogy a bombákkal embereket akartak ölni, azt nem, hogy gépek robbantására használták volna a folyékony robbanószert. Az újabb tárgyalás tavaly április eleje óta tartott.

Alan Johnson brit belügyminiszter szerint a támadások megakadályozása az Egyesült Királyság legnagyobb terroristaellenes akciója volt: ha nem sikerült volna időben elkapni a merénylőket, a miniszter szerint több ezer ember halhatott volna meg, és a 2001. szeptember 11-ei támadásnál is pusztítóbb következményei lettek volna a robbantásoknak.

A politikus szerint a hétfői ítélet azt bizonyítja, hogy a világ "valós és komoly terrorista fenyegetésekkel néz szembe". Más szakértők ugyanakkor azt hangsúlyozták, hogy az ügy is rámutat: ezeket a fenyegetéseket megfelelő erőfeszítéssel el lehet hárítani.