Két magyar párt is esélyes a szlovák parlamentbe jutásra

Vágólapra másolva!
Egy friss felmérés szerint a Magyar Koalíció Pártja és a Híd - Most nevű szlovák-magyar párt is bejutna a szlovák parlamentbe, ha most lennének a választások. Robert Fico kormányfő pártja, a Smer viszont veszített a népszerűségéből, már csak a megkérdezettek 35 százaléka szavazna rájuk. 
Vágólapra másolva!

Hét párt jutna be a parlamentbe Szlovákiában, ha most tartanák a választást - írta csütörtökön az Új Szó című szlovákiai magyar napilap egy felmérésre hivatkozva. A hét párt közül kettő magyar: a Magyar Koalíció Pártja (MKP) 6,2 százalékos, a Híd - Most pedig 5,8 százalékos eredményt érne el a pozsonyi Focus ügynökség szeptember elején végzett közvélemény-kutatása szerint.

Tovább csökken a Robert Fico kormányfő vezette Irány-Szociáldemokrácia (Smer) népszerűsége. Augusztusban még a megkérdezettek 38,5 százaléka mondta azt, hogy a legnagyobb kormánypártra szavazna, szeptemberben azonban már csak 35 százalékuk mondta ugyanezt. Ennél rosszabbul idén még nem állt Fico pártja. A június eleji európai parlamenti választáson 32 százalékos eredménnyel végeztek az élen, pedig a legtöbb közvélemény-kutatás ennél több szavazatot ígért a pártnak.

A Pravda című szlovák lap szerint a Focus felméréseinek eredményét óvatosan kell kezelni. Az újság azt állítja, hogy az intézet liberális politikai irányultságú, és sosem tartozott a legpontosabbak közé. A Bugár Béla vezette Híd - Most - "amely még mindig inkább üzleti termék, semmint tisztességes párt" - jó startját azonban más felmérések is bizonyították.

A Pravda szerint a Híd nemcsak az MKP választóit szólította meg, hanem a szlovákok egy részét is. "Bugár jelentősen segíti a Fico vezette Smert, amelynek népszerűsége kezd hanyatlani. Először azzal, hogy növeli Fico koalíciós lehetőségeit. Másodszor pedig azzal, hogy gyengíti a (Mikulás) Dzurinda vezette Szlovák Demokratikus és Keresztény Uniót (SDKU). A Híd szlovák választóinak jelentős része az SDKU potenciális szavazója" - írja a lap.

A cikk szerzője szerint az SDKU számára minden elveszített százalék nagyon fájdalmas, hiszen a Hídon kívül más pártok is elvisznek tőle egy-két százalékot, és ez egészében véve gyengíti a szlovák jobboldalt. Nem lenne furcsa, ha Fico mindezért nagy és őszinte köszönetet mondana Bugárnak - zárja jegyzetét a Pravda.