Egy kemény nő is bekerült az iráni kormányba

Vágólapra másolva!
Jóváhagyta Marieh Vadih Dasztdzserdi miniszteri kinevezését az iráni parlament, ezzel ő lesz az első női kormánytag a harmincéves iszlám köztársaság történetében. Marieh Vadih Dasztdzserdi egészségügyi miniszter lesz. Az új miniszter keményvonalas konzervatív, aki azt szeretné, ha az egészségügyben is teljesen különválasztanák a férfiakat és a nőket - írja a BBC.
Vágólapra másolva!

Jóváhagyta az iráni parlament az első női miniszter kinevezését. Az iszlám köztársaság 30 éves fennállása óta nem volt még női tagja a kormánynak. Marieh Vadih Dasztdzserdi az egészségügyi tárcát vezeti majd. Az új minisztert keményvonalas konzervatívnak tartják, akinek a nevéhez fűződik a szegregált egészségügyi rendszer ötlete, ahol a férfiakat csakis férfiak, a nőket csakis nők gyógyíthatnák.

Máhmúd Ahmadinezsad elnök Dasztdzserdin kívül még két nőt jelölt - az egyiket szociális, a másikat oktatási- - miniszternek, ám az ő kinevezésüket elutasították a képviselők.

A miniszterekről szóló szavazást öt nap kemény vita előzte meg a parlamentben. A képviselők összesen három jelöltet nem fogadtak el, a két nőn kívül az energiaügyi tárca irányítására kinevezett jelöltre is nemmel szavaztak. A védelmi miniszternek szánt Ahmad Váhidit - akit jelenleg az Interpol köröz egy Argentínában 1994-ben elkövetett, 85 halottal járó merénylet miatt - ugyanakkor nagy többséggel megszavazták.

A BBC szerint a miniszterjelöltekről folyó szavazás - ahol a jóváhagyáshoz a képviselők legalább felének a szavazatai kellenek - egyfajta bizalmi teszt is volt Ahmadinezsad számára, akit június elején választottak újra elnökké, ám az ellenzék azóta is vitatja, hogy szabályosan nyert-e.