Vodkáztak a legénységgel az Arctic Sea megszállói

Vágólapra másolva!
Egy ügyvéd szerint örömmel fogadta az augusztusban eltűnt, majd később megkerült Arctic Sea hajó legénysége azokat a férfiakat, akik a feltételezések szerint eltérítették a hajót - írja a BBC. Konsztantyin Baranovszkij szerint a hajót megszálló nyolc férfi nem is kalóz, hanem egy navigációs rendszert teszteltek, de kisodródtak a nyílt tengerre, az Arctic Sea pedig felvette őket.
Vágólapra másolva!

A hajón azért köszöntötték lelkesen a csapatot az ügyvéd szerint, mert a matrózok is oroszok voltak, és az elsodródott csónakban utazók is. Vodkával is megkínálták a nyolc férfit, és azt is engedték nekik, hogy használják a hajó konditermét és apró medencéjét.

Az elsodródott csapat július 24-én reggel futott ki Észtország partjaitól egy felfújható csónakon. Egy navigációs rendszert teszteltek, amikor eltávolodtak az észt partoktól a rossz időjárás miatt. Tájékozódni sem tudtak, mert a navigációs rendszer is csődöt mondott, így végül az Arctic Sea-nek kellett kimentenie őket.

Dmitrij Bartenyev, az egyik elfogott férfi külön kérte ügyvédjét, hogy ne mondja el a médiának a csónaktulajdonos cég nevét. "Fontos ebben az ügyben, hogy a tulajdonos el tudja mondani az igazságot, hogy mit csinált Dmitrij és a másik hét ember a tengeren" - mondta az ügyvéd. Védence annyit közölt, hogy látta a szállítmányt, ami valóban faáru volt, azonban a fadarabok alá ők sem láthattak be.

Még mindig nem világos, hogy az Arctic Sea miért nem fordult a Gibraltári-szoroson át algériai végcélja felé, miért haladt tovább a nyugat-afrikai partok mentén. Az is tisztázásra vár, hogy az elsodródott, majd kimentett tengerészek miért nem szálltak ki egy kikötőnél és mentek vissza Észtországba.

Az izraeli titkosszolgálathoz közel álló források közölték a BBC-vel, hogy szerintük a hajó elfoglalásáról szóló történet kitaláció, és a hajó valójában Iránnak szállított légvédelmi rendszert. Oroszország tagadja a vádakat.

Az ügyvéd szerint védencei ártatlanok, és erre bizonyíték is van. A nyolc kalóznak tartott férfit augusztus közepén vette őrizetbe az orosz haditengerészet. Jelenleg Moszkvában vannak, ahol emberrablással és kalózkodással vádolják őket. Akár 20 évre is börtönbe kerülhetnek.