Védik a németek a 125 embert lebombázó tisztet

Vágólapra másolva!
Nem volt elég körültekintő az a német tiszt, aki bombatámadást indított két harci jármű elrablása miatt az afganisztáni Kunduzban - állítja a Washington Post. A német eljárást a NATO képviselői és néhány uniós ország is bírálja. Németország szerint a botrányt az amerikaiak gerjesztik, hogy bosszút álljanak a hadvezetésüket ért kritikákért.
Vágólapra másolva!

Alapos magyarázkodásra kényszerült hétfőn a német kormány az elmúlt heti észak-afganisztáni - a Bundeswehr helyi kontingensének utasítására végrehajtott - kunduzi NATO-légicsapás miatt. A Washington Post című amerikai lap hétvégi cikkében az áll, hogy egy német tiszt egyetlen informátorra alapozva rendelt el két elrabolt üzemanyag-szállító jármű elleni légi csapást, amelyben több mint 125-en meghaltak (a németek csak 50 ember halálát ismerik el). A lap szerint a tiszt megsérthette a polgári áldozatok mérséklése érdekében felállított szabályokat.

A német hadsereg eljárását többen támadták, elsősorban Franciaország, Spanyolország és Luxemburg részéről. Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter nyilvánosan elítélte a támadást: "Csak kéne, hogy legyen valami szabály arra vonatkozóan, mikor indítsanak bombatámadásokat. Nem azért vagyunk Afganisztánban, hogy elfoglaljuk őket, hanem hogy segítsünk nekik és közreműködjünk a demokrácia megteremtésében" - mondta a Welt című lapnak.

Több magas rangú NATO-képviselő is bírálta a péntek hajnali támadásra utasítást adó kunduzi Bundeswehr-vezetést. Szerintük a német kontingens irányítói nem tájékozódtak megfelelően a csapás előtt.

A német hadsereg szerint a Washington Post híre alaptalan - írja a Spiegel. A Bundeswehr egy meg nem nevezett tagja az intézkedéssel szembeni kritikákat azzal magyarázta, hogy az amerikaiak alá akarják ásni a német részvételt Afganisztánban.

Az afganisztáni nemzetközi biztonsági erő (ISAF) szóvivője, Eric Tremblay az mondta, a NATO jelenleg is vizsgálja az ügyet és az áldozatok számát. Franz Josef Jung német védelmi miniszter többször kiállt a támadás mellett: mint hétfőn mondta, egyértelmű, hogy a halottak többsége tálib volt.

Angela Merkel német kancellár a támadás teljes kivizsgálását kéri. Mint mondta, a helyzet bonyolult, ezért gyors, mindenre kiterjedő és nyilvános kivizsgálásra van szükség.