Kiűzték az iszlamista szektát Észak-Nigériából

Vágólapra másolva!
Elmenekültek nigériai székhelyükről annak a radikális iszlamista szektának a tagjai, amely napokkal ezelőtt véres felkelést robbantott ki. A hadsereg három napja harcol a szektával, de vezetőjének sikerült elmenekülnie.
Vágólapra másolva!

Sikerült elűzni a radikális iszlamistákat Észak-Nigériából - közölték a nigériai hatóságok. Észak-Nigériában három napja dúlnak véres harcok a szekta tagjai és az ellenük bevetett hadsereg között. A Boko Haram nevű szekta fegyveresei a hét elején rendőrőrsök és kormányzati épületek elleni támadásokat követtek el, a felkelést kísérő vérengzés mintegy 150 - más források szerint legalább 250 - ember életét oltotta ki.

Ali Modu Sheriff, Borno szövetségi állami kormányzója közölte, hogy a "biztonságiaknak sikerült elűzniük a fegyvereseket", de folytatják a keresésüket házról házra járva, és a törvényeknek megfelelően eljárnak azokkal szemben, akik menedéket nyújtanak nekik.

A nigériai hadsereg csütörtökön lövette a Boko Haram iszlamista szekta táborát, a BBC szerint a harcoló alakulatokat ezer fővel bővítették, ennek köszönhető a hadsereg győzelme. A támadásban életét vesztette a csoport második számú embere, de vezetőjének, Mohamed Yusufnak mintegy 300 követőjével együtt sikerült elmenekülnie. A menekülők megtámadták az útjukba eső rendőrőrsöket.

A Boko Haram szekta azzal vádolja a kormányt, hogy átveszi a nyugati eszméket, és ebben a szellemben nevelteti a nigériai gyerekeket is. Yusuf szerint a nyugati oktatás bűnös dolog, követői szerint - akik között sok a fegyveres fiatal férfi - az iszlám előírásainak megfelelően kellene működnie az államnak és az oktatásnak.