Súlyos vonatbaleset történt Dalmáciában

Vágólapra másolva!
Kisiklott egy horvát személyvonat összes vagonja, a balesetben hat ember meghalt és 55 utas megsérült. Sok külföldi is utazott a vonaton, de magyar áldozatról egyelőre nem tud sem a Külügyminisztérium, sem a spliti konzul, sem a horvát mentőszolgálat. Egyelőre nem tudni a baleset okát, amely Split városa előtt történt nem sokkal dél után. A mentés sem megy zökkenőmentesen: majdnem a dolgozó mentőcsapatokba rohant egy fékhibás, a lejtőn lefelé száguldó vasúti szerkocsi.
Vágólapra másolva!

Kisiklott a Zágráb és Split között közlekedő személyszállító vonat pénteken. A hatóságok szerint hatan haltak meg, a sérültek száma pedig 55. Közülük öt súlyos, ötven könnyebb sérült. A Slobodna Dalmacija című horvát lap internetes oldalán azt írta, hogy öt férfi és egy nő vesztette életét a súlyos balesetben. Két ember életéért még küzdenek az orvosok a lap szerint.

Az állami mentőszolgálat közölte, hogy 55 sérültet, közöttük hat gyereket vittek kórházba. A sérültek közül kilencen - három francia, két ausztrál, illetve egy-egy svéd, szlovén, pakisztáni és brit - külföldi állampolgárok. A horvát mentőszolgálat összesítéséből az derül ki, hogy magyarok nincsenek a sérültek között.

Az elsődleges adatok szerint nincs magyar áldozata vagy sérültje a horvátországi vonatszerencsétlenségnek - mondta Mátrai Zsuzsanna külügyi szóvivő az MTI-nek. A Külügyminisztérium folyamatosan kapcsolatban van a spliti kihelyezett konzulon keresztül a horvát hatóságokkal, illetve a többi diplomáciai képviselettel is - mondta a szóvivő. Szlanyinka Anna, Magyarország spliti konzulja megerősítette, hogy a horvát hatóságok egyelőre nem adtak tájékoztatást esetleges magyar áldozatokról. A konzul a sérülteket ápoló kórházban tájékozódik, de még nincs pontos információja.

Az AFP szerint a baleset Split előtt 30 kilométerrel, Kastela város Rudin nevű részén történt 12:08-kor. Az AFP azt írja, hogy egy nagy sebességre tervezett vonatszerelvény siklott ki, amely két kocsiból állt. A Jutarnji List isteni csodaként írja le, hogy a vonat 15 méterrel egy szakadék előtt szenvedett balesetet, és nem zuhant le a mélységbe.

A Jutarnji List szerint a vonaton közel 91-en utaztak, a HTV horvát televízió pedig úgy tudja, 110-en váltottak rá jegyet. A Slobodna Dalmacija című horvátországi lap internetes oldalán azt írta, hogy öt férfi és egy nő vesztette életét a súlyos balesetben. A horvát média egybehangzó információi szerint az áldozatok között vannak külföldi turisták is.

A zágrábi igazságügyi minisztérium közel hetven sérültről tájékoztatott, a tárca szerint húsznak súlyos az állapota.

Nehéz a mentés

A horvát állami vasúttársaság, a Hrvatske Zeljeznice még nem erősítette meg, hány áldozata van a balesetnek - írja az AFP. Kiadtak egy közleményt, melyben többek között az áll, hogy "a mentőcsapatok rögtön a helyszínre indultak, hogy segítséget nyújtsanak és meghatározzák a baleset okát".

Mentők, hegyimentők és tűzoltók dolgoznak a szerencsétlenség helyszínén. A kisiklott vonatot a sziklás, hegyvidéki terep miatt csak nehezen tudják megközelíteni a mentőegységek. A roncsok közül kimentett sérültetek helikopterekkel és buszokkal szállítják Split város központi kórházába.

Az utolsó pillanatokban menekülnek el a mentők a féktelenül robogó szerkocsi elől - A horvát RTL videója

Az Index című horvát hírportál beszámolt arról, hogy a baleset helyszínén majdnem történt még egy baleset, amely az előbbinél is súlyosabb lehetett volna. A szerencsétlenül járt vonat megsegítésére küldött vasúti pályamunkás szerkocsi egy lejtőn haladt, mintegy fél kilométerre a baleset helyszínétől, amikor felmondta a szolgálatot a fékrendszere. A kocsi egyenesen a baleset helyszíne felé tartott, ahol mentők és újságírók sokasága tartózkodott. Végül a kisiklott vonat hátsó vagonjainak ütközött, maga is kisiklott, de nem borult fel, így nagyobb baj nem történt.

Ostromállapotok a kórházban

Helyszíni híradások szerint a spliti kórházban ostromállapotok uralkodnak. Az egyik orvos közölte, hogy önkéntes véradásra szólították fel a környékbeli lakosokat, és Zágrábból is vért küldtek a spliti kórházba. Dujomir Marasovics, a spliti egyetemi klinika igazgatója azt nyilatkozta a Jutarnji Listnek, hogy a háborús időszakra emlékezteti a sok sérült látványa.

A Jutarnji List a kórházban egy 19 éves svéd fiút talált, aki szerencsésen túlélte a balesetet. "Eljöttünk üdülni Svédországból Horvátországba két barátommal" - nyilatkozta Axel Hansson a horvát lapnak. "Minden rendben volt a vonatúton, amíg hirtelen el nem kezdett rázkódni. Szerintem az első kocsi leugrott a pályáról, és repült a levegőben. Zak, a barátom ekkor sérült meg a vállán egy üvegdarabtól. Én jól vagyok, de nem tudom, mi van a barátommal, aki ott van a kórházban, és nem tudom, hol van a cuccom" - aggódott a fiatal svéd fiú.

Forrás: AFP

A szerencsétlenség miatt leállították a vasúti forgalmat Knin és Split között, ezen a szakaszon buszokkal szállítják az utasokat.

Jisop Berket, Kastela város polgármestere felhívta a figyelmet arra, hogy ugyanezen a helyen 1966-ban is történt egy vasúti szerencsétlenség, akkor 33-an haltak meg. Véleménye szerint meg kell tiltani a forgalmat ezen az vasútvonalon, mivel az nem felel meg a közlekedésbiztonsági követelményeknek. Az AFP szerint tavaly is történt itt egy vonatbaleset, akkor senki sem sérült meg.

Ez Horvátország legsúlyosabb vonatbalesete 1974 óta, amikor 152 ember vesztette életét, mert egy vonat nem tudott megállni Zágráb központi pályaudvarán.