Kórházat ágyúztak a Srí Lanka-i kormányerők

Vágólapra másolva!
Ágyúval lőttek egy kórházra a Srí Lanka-i kormányerők, a támadásban legalább ötvenen meghaltak. A kórház a tamil lázadók és a kormány területei közötti háborús zónában ápolta a hétvégi harcok sérültjeit - írja a BBC. Szombaton és vasárnap legalább 400 emberéletet követelt a harc, a sérültek száma 1000 felett van. A 26 éve zajló háborúban több mint 70 ezren haltak meg.
Vágólapra másolva!

A Srí Lanka-i kormányerők egy kórházat ágyúztak a tamil lázadók és a kormány területei közötti ütközőzónában, a támadásban legalább 45 ember meghalt - közölték Srí Lanka-i kórházi források, és a tamil ellenállók illetékesei. Az ágyúzást tagadta a kormány egyik szóvivője, mondván, hadseregük nem használt nehézfegyvereket a térségben. Az állítások megerősítése lehetetlen, mivel a területr nem engednek be újságírókat - írja a BBC.

A tamilok szerint a Mullivaikal településen található ideiglenes kórházat helyi idő szerint reggel érte a támadás. A halottak között olyanok is vannak, akik a kormányerők hétvégi támadásaiban megsérülve kerültek kórházba. Szombaton éjjel ugyanis - a tamil ellenállók szerint - mintegy 400 ember meghalt és több mint 1000 megsérült a kormánycsapatok támadásaiban, a halottak között több tucat civil is volt. Az ENSZ vérfürdőnek nevezte a történteket, és tiltakozott.

A kórház egyik vezetője az AP hírügynökségnek azt nyilatkozta, egy gépágyú lövedéke csapódott be a kórházba. A 45 halotton túl mintegy ötvenen megsérültek. A halottak száma tovább emelkedhet, mivel a sérültek közül többen súlyos hasi- és fejsérüléseket szereztek - tette hozzá. A kormányerők részéről ugyanakkor többször utaltak rá, hogy a tamil lázadók a háborús zónában dolgozó orvosokat számukra kedvező nyilatkozatokra kényszerítik.

Az ország északi részén található háborús zónában mintegy 50 ezer civil tartózkodik. Az ENSZ adatai szerint az idén 6500-an haltak meg a Srí Lanka-i hadseregnek a lázadók elleni támadásaiban. A kormányerők azzal vádolják a lázadókat, hogy élő pajzsnak használják a lakosságot.

A Tamil Tigrisek 1983 óta küzdenek a függetlenedésért Srí Lanka északi részén. Az évtizedes háborúkban több mint hetvenezer ember halt meg.