Újra kinyithattak a mexikói éttermek

Vágólapra másolva!
Újra kinyitottak szerdán a mexikói éttermek és üzletek, miután az új típusú influenza terjedésének lassulása miatt Mexikó elkezdte feloldani a bevezetett kényszerintézkedések egy részét. Egészségügyi szakértők szerint lehet, hogy elhamarkodott a döntés. A világon jelenleg már 2265 megbetegedést tartanak nyilván.
Vágólapra másolva!

Mexikó elkezdte feloldani az új típusú influenzajárvány miatt bevezetett kényszerintézkedéseinek egy részét. Az országban korábban bezárt éttermek és üzletek szerdán nyithattak ki újra, és számos egyéb intézmény is újra működni kezdett. Ismét látogathatóak például a különböző régészeti nevezetességek, így a Kolumbusz előtti időkből származó híres piramisok, illetve a maja romváros, Chichen Itza. A nevezetességek megnyitása azért volt sürgető, mert a turizmus az ország harmadik legfőbb devizaforrása, a járvány miatt korábban elrendelt kényszerszünet pedig gazdasági szakértők szerint hosszú távon komolyan megviselheti az ország gazdaságát.

A korlátozások feloldása csütörtökön is folytatódik, Mexikóvárosban ekkor újra kinyitnak a mozik, színházak, bárok és diszkók, s megindul a tanítás a gimnáziumokban, illetve az egyetemeken is. Az általános iskolákban ugyanezt jövő hétfőre tervezik. A hét végén ismét nézők előtt rendezik a bajnoki futballmérkőzéseket. Azután döntöttek a stadionok megnyitásáról, hogy a járványterjedés veszélyét jelző riasztási fokozatot narancssárgáról sárgára, azaz magasról közepesre mérsékelték a hatóságok. Amerikai egészségügyi szakértők azonban attól tartanak, hogy a mexikói hatóságok ezekkel a lépésekkel, s főleg az iskolák újbóli megnyitásával túl gyorsan enyhítenek az eddigi kényszerintézkedéseken, s így újra nőhet a fertőzések száma.

Az európai járványügyi központ (ECDC) csütörtök délutáni adatai szerint 2265 ember fertőződött meg bizonyíthatóan az új típusú influenza vírusával. Ebből 1160 eset mexikói, ahol 44-en bele is haltak a betegségbe. A második legtöbb beteget az Egyesült Államok tartja nyilván, az ECDC statisztikája szerint itt 2 haláleset történt eddig. Európában a leginkább érintett ország Spanyolország, ott eddig 81 megbetegedést észleltek. A megbetegedésekben összesen 13 európai ország érintett, betegeiknek együttes száma 142 volt csütörtök reggel.

Franciaországban újabb három esetet regisztráltak, és így tízre emelkedett az új influenzavírusban megbetegedettek száma - közölte csütörtökön a francia egészségvédelmi intézet (INSV).Valamennyi beteg Mexikóban kapta el a fertőzést. A három új beteg jól van: egyikük, egy a párizsi régióban élő 37 éves férfi már el is hagyhatta a kórházat. A két másik személyt, egy 33 éves nőt és egy 39 éves férfit a dél-franciaországi Perpignan kórházában kezelik.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) csütörtökön 5 újabb gyanús afrikai esetet jegyzett fel a megbetegedések listájára. Egyet Beninből, négyet a Seychelle-szigetekről jelentettek. Összesen 12 gyanús esetet számlált össze eddig a WHO az afrikai földrészen, de még egyetlen esetben sem bizonyosodott be a ragály jelenléte a kontinensen.

Gyanús utas miatt vesztegelt egy gép Koppenhágában

Csaknem 250 utasnak kellett két órán át türelemmel várnia a koppenhágai repülőtéren a skandináv SAS légitársaság New Yorkból érkező repülőgépének fedélzetén, mert a személyzet új típusú influenzás esetet vélt észlelni. A pilóta értesítette a repülőtéri hatóságokat fél órával a leszállás előtt, hogy egy 62 éves férfi utas beteg, és hogy gyanúja szerint az új influenza vírusa munkálkodik benne - közölte a SAS dániai szóvivője.

Emiatt elkülönített területre irányították a New Yorkból érkező járatot a dán főváros Kastrup nevű repülőterén. Az utasoknak - köztük Connie Hedegaard dán klíma- és energiaügyi miniszternek - több mint két órát kellett várniuk, amíg odaérkezett egy orvos, és megállapította, hogy a férfi nem hordozza magában az új influenza vírusát. Mindenesetre megfigyelésre kórházba szállították a beteget. Dániában eddig egyetlen bizonyított újinfluenzás eset fordult elő.

WHO: Ha világjárvány lesz, az emberiség harmada megfertőződhet

Ha az új típusú influenza világjárvánnyá válik, a Föld lakosságának a egyharmada fertőződhet meg - mondta a WHO főigazgató-helyettese, Fukuda Keidzsi csütörtökön Genfben. Fukuda a múlt világjárványaira alapozta becslését, de hozzátette: "ma már más világban élünk", és egyelőre túl korai előrejelzéseket gyártani az új vírus terjedéséről egy világméretű járvány esetére. Fukuda azért beszélt arról, mi történne, ha a Föld lakosainak egyharmada megfertőződne: szerinte sokan halhatnak meg szövődmények miatti tüdőgyulladásban.

Fukuda emlékeztetett arra, hogy a mostani vírus kevésbé fertőzőképes, mint amelyik 1918-ban a világméretű spanyolnáthát okozta, de az új vírus hasonló utat járthat be: vagyis az idei év során virulensebbé válhat.