Berlusconi elbliccelte a NATO-fotózást

Vágólapra másolva!
A hétvégi csúcstalálkozó legemelkedettebb pillanataitól való távolmaradással alaposan megbotránkoztatta a NATO-országok vezetőit Silvio Berlusconi. Az olasz kormány feje egy telefonbeszélgetést ítélt fontosabbnak a közös születésnapi fotózásnál - állítólag a főtitkárválasztás ügyében tárgyalt.
Vágólapra másolva!

A protokollesemények kellős közepén telefonbeszélgetésbe bonyolódott, ezért lemaradt a történelmi, egyben "születésnapi" NATO-fotóról szombat reggel Silvio Berlusconi olasz miniszterenök.

Az atlanti szövetség csúcstalálkozójának második napján az állami vezetők a németországi Kehlből a franciaországi Strasbourgba vonultak át a Rajna felett átívelő hídon. A hídon készített közös fotóról azért maradt le Berlusconi, mert ahelyett, hogy követte volna kollégáit, a folyóparton sétálva csaknem fél óra hosszat telefonált.

A tagországok vezetői - a vendéglátó Angela Merkel kancellárral az élen - egy ideig vártak a mobilozó olasz kormányfőre, majd nélküle indultak el. A fényképek így az idén 60. éves NATO 27 tagállamának állam- vagy kormányfőjét örökíthettek csak meg.

Békaemberek a folyóban

A híd közepén egyébként Nicolas Sarkozy francia köztársasági elnök fogadta a csoportot, ezzel mintegy azt jelképezve, hogy Franciaország visszatért a katonai szövetség parancsnoki szervezetébe. A francia oldalon megejtett újabb közös fényképezkedés után - ahol már Berlusconi is jelen volt - együtt sétáltak tovább a hivatalos tanácskozás színhelyére.

Az átvonulás előtt nem sokkal a Greenpeace környezetvédő mozgalom tizenhárom, békaembernek öltözött aktivistáját halásztak ki a Rajna vizéből a rendőrök. Mindegyiküket őrizetbe vették. A csúcstalálkozón összesen 24 ezer rendőr felügyeli a politikusok biztonságát.

Angela Merkel német kancellár az ülés kezdetén, annak nyilvános szakaszában a NATO "történelmi próbatételének" minősítette az afganisztáni kérdéskört. A szövetségeseknek - tette hozzá - biztosítaniuk kell, hogy Afganisztán ne legyen többé terrorista veszélyforrás.

Berlusconi Erdogant győzködte?

Azonnal megindultak a találgatások arról, hogy Berlusconinak mi lehetett annyira fontos. Egyesek lehetséges olasz belpolitikai válságot említettek, míg mások családi problémákat, sőt voltak olyan vélemények is, hogy a politikus - szokásához híven - egyszerűen csak a középpontba akart kerülni, és nem riadt vissza a diplomáciai szabályokat sértő viselkedéstől sem.

Pár óra múlva aztán olasz kormányforrások közölték, hogy Berlusconi a török miniszterelnökkel tárgyalt. Úgy tudni, a következő NATO-főtitkár ügyében próbálta jobb belátásra bírni Recep Tayyip Erdogant. A jelenlegi főtitkár, a holland Jaap de Hoop Scheffer megbízatása július végén jár le.

A legtöbb NATO-tag a dán Anders Fogh Rasmussent szeretné a posztra, de a törökök szerint "korai lenne most a döntés", Abdullah Gül török államfő pedig kifejezetten ellenzi Rasmussen személyét. (A BBC szerint azért, mert Rasmussennek a mai napig nem bocsátották meg a muszlimok, hogy a Mohamed-karikatúrák miatt 2005-ben kirobbant botrány idején kiállt a sajtószabadság mellett, elutasítva a cenzúra minden formáját.)

NATO-diplomaták azt mondták az MTI-nek, elképzelhető, hogy a török vezetők között nincs teljes összhang abban, teljesen "keresztbe feküdjenek-e" a liberális dán kormányfő jelölésének. Állítólag Erdogan hajlana az engedékenységre.

Olli Rehn, az EU bővítési biztosa egy szombati interjújában kijelentette, Rasmussen kinevezésének az ellenzésével Törökország rontja saját esélyeit az Európai Unióhoz való csatlakozásra .