Zentai Károlyt hazugságvizsgálatnak vetették alá

Vágólapra másolva!
Hazugságvizsgálatnak vetették alá kedden a háborús bűnökkel vádolt Zentai Károlyt. A vizsgálat szerint végig igazat mondott a 87 éves férfi, akinek kiadatását kérte Magyarország. Zentait azzal vádolják, hogy részese volt 1944-ben egy zsidó fiú agyonverésének. Zentai tagadja, hogy elkövette volna a gyilkosságot.
Vágólapra másolva!

Hazugságvizsgálatnak vetették alá az Ausztráliában élő Zentai Károlyt kedden - írja az AFP. A 87 éves magyar emigránst háborús bűnökkel vádolják: a vád szerint 1944-ben részt vett egy zsidó származású fiatalember meggyilkolásában.

Zentai önmaga, családja és a média előtt is tisztázni akarta magát a hazugságvizsgálattal - mondta az Australian Broadcasting Corporation (ABC) közszolgálati csatornának. "Mindenki vádakkal dobálózik, a média és mindenki más, és belefáradtam az egészbe, és úgy gondoltam, meg kell ezt tennem magamért" - nyilatkozta az ABC-nek.

A vizsgálatot végző Gavin Willson az ABC-nek azt mondta, "több mint boldog" az eredményektől. "Nem volt semmi, abszolút semmi, ami azt jelezte volna, hogy bármikor is meg akart volna téveszteni" - mondta Willson.

Az AFP szerint a vádlott ügyvédei az ausztrál szövetségi bíróságnak azt mondta, hogy védencük nem adható ki Magyarországnak. Szerintük a Zentai elleni vádak - amiket ő maga tagad - ingatagok. Az AP szerint az ügyvédek arra hivatkoznak, hogy a vád szerint Zentai által elkövetett bűncselekmény elkövetésekor még nem számított háborús bűnnek a magyar jog szerint. Ha a Szövetségi Bíróság a kiadatás mellett dönt, Zentai biztosan fellebbezni fog, ha kell, a legfelsőbb bírósághoz fordul.

Zentai a nyilas mozgalom katonája volt a II. világháborúban. A náci háborús bűnösökre vadászó Simon Wiesenthal Központ vezetője, Efraim Zuroff szerint Zentai nem úgy viselkedik, mint akinek nem lenne rejtegetnivalója. "Ha ártatlan, bizonyítsa ártatlanságát bíróságon" - mondta az AP-nek.

Az illetékes perth-i bíróság 2008 augusztusában döntött úgy, hogy Zentai kiadható Magyarországnak, ahol vádat emelhetnek ellene. Ha ez megtörténne, ő lenne az első ausztrál állampolgár, aki háborús bűnökért áll bíróság elé.