Tankokkal döntenék el a hatalmi harcot Madagaszkáron

Vágólapra másolva!
Az elnök mellett és ellen is tüntetettek Madagaszkár fővárosában, miközben a hadsereg egy része bejelentette, nem engedelmeskedik a kormánynak. A kelet-afrikai szigetországban tavaly decemberben éleződött ki a konfliktus az elnök és az ellenzék vezére közt. Tudósítók szerint a helyzet teljesen átláthatatlan, az ország a káosz felé sodródik.
Vágólapra másolva!

A teljes politikai káosz felé halad Madagaszkár miután a hadsereg egyes alakulatai és a katonai rendőrség is megtagadta az engedelmességet a kormánynak, illetve párhuzamosan Marc Ravalomanana elnök és Andry Rajoelina ellenzéki vezető hívei is tüntetni kezdtek a fővárosban, Antananarivóban. A BBC szerint nem egyértelmű, hogy ki irányítja a fellázadt katonákat, és azok milyen szerepet kívánnak játszani a válságban.

Péntek reggel a zendülő katonák szóvivője, Noel Rakotonandrasa ezredes azt jelentette be, hogy tankokkal vonultak a fővárosba, de helyszíni tudósítók szerint kicsi a katonai jelenlét Antananarivóban. Az ezredes szerint a tankokat egy titkos helyre vitték, mert tartanak attól, hogy az elnök zsoldosokat bérelt fel, akik elfoglalhatják a harcjárműveket. Rakotonandrasa tagadta, hogy a fellázadt katonák az elnöki palota elfoglalását terveznék.

Az AFP francia hírügynökség tudósítója szerint mintegy kétezer ember gyűlt össze a főváros központjában, hogy a DJ-ből lett ellenzéki politikust, a 34 éves Rajoelinát támogassa. Az elnöki palotánál közben mintegy ötszázan tüntettek az elnöki palotánál Ravalomanana mellett. Korábban az elnök arra szólította fel híveit, hogy védjék meg a kormányzati épületeket, amelyek közül csütörtökön többet elfoglaltak Rajoelina hívei.

Az elnök és az ellenzéki vezér közti konfliktus tavaly decemberben éleződött ki, amikor a kormány bezáratta a Rajoelina tulajdonában lévő tévécsatornát. Rajoelina ezt követően tömegtüntetéseket szervezett, amelyeken magát kiáltotta ki elnöknek, és lemondásra szólította fel Ravalomananát, akit diktátornak, gazembernek és tolvajnak bélyegzett. Februárban eltávolították fővárosi polgármesteri posztjáról, de ezt követően is több tüntetést szervezett, melyek közül a február 7-i demonstráción a rendőrök a tömegbe lőttek, megölve 50 embert. Rajoelina önmagát nyilvánította elnöknek, és megpróbál létrehozni egy párhuzamos kormányt.

A fokozódó erőszak miatt - eddig legkevesebb 140-en haltak meg a zavargásokban - az országból menekülnek a külföldiek. Az Egyesült Államok már szerdán azt ajánlotta állampolgárainak, hogy hagyják el Madagaszkárt. A nagykövetség arra szólította fel amerikaiakat, hogy kísérjék figyelemmel a helyzetet, és induljanak, ameddig még működik a légi közlekedés. Niels Marquardt amerikai nagykövet szerint a szigetország "a polgárháború szélén áll", ezért a diplomáciai misszió dolgozóinak is felajánlotta a távozás lehetőségét - írta nagykövetségi forrásokra hivatkozva a Reuters.