Észak-Korea helyreállítja forródrótot Dél-Koreával

Vágólapra másolva!
Észak-Korea közölte Dél-Koreával, hogy szombaton ismét üzembe helyezi a két ország közötti forródrótot. A telefonvonalat március 9-én kapcsolta ki Észak-Korea, hogy így tiltakozzon az amerikai és a dél-koreai hadsereg hadgyakorlata ellen.
Vágólapra másolva!

Észak-Korea tájékoztatta a szomszédos Dél-Koreát, hogy szombaton ismét üzembe helyezi a két ország közötti forródrótot - közölte a dél-koreai országegyesítési minisztérium. Az észak- és dél-koreai hadsereg közötti közvetlen kommunikációt lehetővé tevő telefonvonalat március 9-én kapcsolta ki Észak-Korea, hogy így tiltakozzon az amerikai és a dél-koreai hadsereg aznap kezdődött 12 napos közös hadgyakorlata ellen.

Washington és Szöul rutinműveletnek nevezte a közös hadgyakorlatot, amely pénteken ért véget. A 26 ezer amerikai katonát és egy amerikai repülőgép-hordozó anyahajót is felvonultató gyakorlat nagyobb volt, mint a korábbi évek hasonló gyakorlatai.

Észak-Korea azzal vádolta a két országot, hogy az Észak elleni támadásra készülnek. Ezért március elején bejelentette, hogy a hadgyakorlat alatt nem tudja garantálni a légtere közelében elhaladó dél-koreai polgári repülőgépek biztonságát. Közölte azt is, hogy háborús cselekedetnek fogja tekinteni, ha megsemmisítik ballisztikus rakétáját a tervezett kísérleti indítás során.

A két Korea között technikailag még mindig hadiállapot van, mert 1950 és 1953 közötti háborújuk nem békeszerződéssel, csak fegyverszünettel zárult.

Észak-Korea ugyanakkor pénteken lezárta a Dél-Koreával közös határát, néhány napon belül immár harmadszor, így több száz dél-koreai munkás pénteken nem tudott eljutni a munkahelyére. A határzárat legkorábban hétfőn oldja fel Phenjan.