Terrortámadással fenyegetik Németországot egy internetes videón

Vágólapra másolva!
Németország elleni terrortámadással fenyegető videó került fel az internetre - adta hírül a német közszolgálati televízió. A videón az Iszlám Dzsihád Unió elnevezésű csoport ígér meglepetésszerű támadásokat "a megszállók és szövetségeseik ellen", a fenyegetőzők Angela Merkel német kancellárt is nevesítik.
Vágólapra másolva!

Az al-Kaida nemzetközi terrorszervezethez közel álló egyik csoport újabb videofelvételen fenyegette meg Németországot - értesült kedden este az ARD német közszolgálati televízió. A tévé szerint interneten jelent meg az újabb fenyegetés. A felvételen több álarcos férfi látszik, akik az Iszlám Dzsihád Unió elnevezésű csoport tagjainak vallják magukat, s egyikük német nyelven Németországot fenyegette meg.

A nyilatkozat szerint a csoport erre az évre "meglepetésszerű" támadásokat készített elő "a megszállók, illetve szövetségeseik" ellen. Az ARD szerint a videó a gázai övezeti konfliktusra utal, s azon egyebek között halott gyermekek, illetve sebesültek láthatók.

Az üzenetben az álarcosok egészen konkrétan a német kormányt, illetve Angela Merkel kancellárt is megszólítják, felróva, hogy tétlenül szemlélik a muzulmánok meggyilkolását a térségben. A szövetségi bűnügyi hivatal szóvivője megerősítette, hogy létezik egy ilyen videó, s annak kiértékelése most folyik. További részleteket nem közölt.

Az ARD szerint az Iszlám Dzsihád Unió nem ismeretlen a német hatóságok előtt, az valójában az al-Kaidához közel álló egyik terrorista csoport. Az elmúlt időszakban több hasonló tartalmú videó jelent meg az interneten, mindenekelőtt Németország afganisztáni szerepvállalását bírálva. A hatóságok azonnal vizsgálatot indítottak annak kiderítésére, hogy eredeti felvételekről, illetve tényleges fenyegetésről van-e szó.

Szakértők szerint Németország fenyegetettsége az elmúlt hetekben nem változott, s változatlanul fokozott éberségre van szükség. Ugyanezen szakértők úgy vélekedtek, hogy az őszi parlamenti választások előtt megnövekedhet az iszlám hátterű támadások veszélye Németország ellen.