Határzárral és autóstoppal készül a választásokra Irak

Vágólapra másolva!
Befagyasztják a közlekedést és lezárják a határokat Irakban a hétvégi tartományi választások miatt - jelentették be helyi illetékesek. Szombaton Irak 18 tartományából 14-ben lesznek választások, amelyeken merényletekre lehet számítani, ezért a biztonsági erők csütörtöktől már a gépkocsik közlekedését is betiltják a közel-keleti országban.
Vágólapra másolva!

Lezárják Irak határait, leállítják a repülőterek forgalmát és megtiltják gépkocsik közlekedését Irakban a közelgő tartományi választások küszöbén - közölték kedden a biztonságért felelős illetékesek.

A szavazás napján, szombaton rakéta- és aknatámadásokra, a választási irodák elleni merényletekre lehet számítani, de a választások biztonságát felügyelő tábornok szerint lesz elegendő rendőri és katonai erő a rend fenntartásához. "Elég emberünk van, jól ki vannak képezve, és minden egyes szavazóhelyiséget meg fognak védeni" - mondta Ajdin Hálid tábornok.

A gépkocsik közlekedését már csütörtök délelőtt megtiltják, és csak vasárnap este engedélyezik újra. Kivételt csak a választási tisztviselők, a biztonságiak és a sajtó képez. A szavazóköröket rendőrök fogják őrizni, de a hadsereg is készenlétben áll a megsegítésükre. A 140 ezres amerikai katonaság a laktanyáiban marad ezen a napon, de szintén készültséget tart.

A tartományi választásokat nem a teljes országban, hanem a 18-ból 14 tartományban rendezik meg, ott, ahol már az iraki erők felelnek a biztonságért. Tartományi tanácsokat fognak választani, amelyek aztán szavaznak a nagyhatalmú kormányzók személyéről.

Ez lesz az első választás Irakban 2005 óta, így az eseményt az iraki kormány próbájának is tekintik, hiszen most kiderül, hogy képesek-e a fenntartani a rendet. Fontosak a tartományi választások abból a szempontból is, hogy következtetéseket lehet majd levonni belőlük a szintén idén tartandó parlamenti választásokra nézve. A választáson a legutóbbi szavazást bojkottáló szunnita arabok is lehetőséget kapnak, hogy hozzájussanak az őket megillető részhez a helyi közigazgatásban.