Kedvesnek találta elrablóit az egyik német turista

Vágólapra másolva!
Az egyik Egyiptomban elrabolt német túsz szerint fogvatartóik "kedves bűnözők" voltak, akik csak a pénzre hajtottak, nem voltak ideológiai motivációik. A német és olasz turisták cáfolják a kairói kormány állítását, miszerint kommandósok szabadították ki őket. Azt mondták, a fegyveresek egyszerűen elengedték őket, miután a szudáni hadsereg megölte hat társukat.
Vágólapra másolva!

"Nem volt szabadítás, ez abszolút badarság" - mondta hazaérkezése után a Spiegel című lapnak Bernd L., az egyik szeptember 19-én Egyiptomban elrabolt német turista. A 65 éves nyugdíjas ezzel az egyiptomi kormány állítására reagált, amely szerint a hadsereg különleges egysége ütött rajta az emberrablókon. Kairói közlés szerint a katonák a 35 fegyveres felét megölték, a többiek pedig elmenekültek.

Bernd L. azonban másképp emlékszik, beszámolója pedig egybevág a Guardian címú brit lapnak nyilatkozó olasz turisták történetével. E szerint a fegyveresek egy csoportja Szudánba hurcolta, ahol túszként tartották őket fogva, míg egy másik csoport hátramaradt. Ezeken a fegyvereseken ütött rajta vasárnap a szudáni katonaság, közülük hatan meghaltak. Bernd L. szerint a túlélőknek köszönhetik a szabadulásukat.

A férfi elmondása szerint az emberrablók terepjárója vasárnap este érkezett a sivatagi táborhoz, ahol fogva tartották őket. Hirtelen hatalmas zűrzavar támadt, majd elvették az óráikat, kivették a kocsiból a szerszámokat és az elsősegélydobozt, az emberrablók főnöke pedig azt mondta az egyiptomi kísérőknek: "Megöltétek az embereinket, de mi nem ölünk meg benneteket. Szabadon engedünk."

Az 19 túszt az emberrablók egyetlen Landroverbe zsúfolták be, majd minden felszerelés nélkül, némi vízzel útnak indították őket. Bár az éjszaka közepén helikopterek hangját hallották, akkor még nem fedezték fel őket. Másnap egyiptomi katonák találtak rájuk, és egy közeli táborba szállították őket, ahol ételt, vizet és orvosi ellátást kaptak, majd egy szállítógép Kairóba vitte őket. Bernd L. szerint elrablóik "kedves bűnözők" voltak, akik csak pénzt akartak, tettüknek nem volt ideológiai vagy vallási háttere.