Kommandósok szabadították ki az elrabolt turistákat

Vágólapra másolva!
Egyiptom szerint elit kommandósok szabadították ki az ország déli részén két hete pénteken elrabolt turistákat. Állítólag a 35 fős emberrabló csoport felét lelőtték, a többiek kereket oldottak. Az egyik kiszabadult egyiptomi túsz szerint azonban elrablóik csak 17-en voltak, és magukra hagyták őket, mielőtt megmentőik értük jöttek volna.
Vágólapra másolva!

30 egyiptomi elit kommandós olasz és német különleges egységekkel kiegészülve szabadította ki hétfőn azt a 11 európai turistát és 8 helyi vezetőjüket, akiket még két hete pénteken raboltak el fegyveresek Egyiptom déli részén. A kiszabadított túszokat repülőn szállították Kairóba, ahol egy katonai kórházban ellenőrizték, hogy jól vannak-e. Az öt német, öt olasz és egy román közül az olaszok már hétfőn haza is indultak egy katonai géppel.

A túszok kiszabadításának részletei továbbra is homályosak - nem tudni például, hogy az egyiptomi, szudáni, líbiai közös határ közelében elrabolt turistákat pontosan melyik országban is szabadították ki.

Egy egyiptomi illetékes szerint az emberrablók felét megölték az akció során. "Két helikopterrel érkeztek napkelte előtt az elit Villám Brigád tagjai, akik kiszabadították a túszokat. Fegyveres harc tört ki, aminek során a 35 emberrabló felét lelőtték, a többiek pedig megszöktek" - idézte a brit Times.

A túszul ejtett csoport egyik egyiptomi vezetője azonban ennek ellentmondó dolgokat állított. Szerinte az arabot törve beszélő emberrablók csak 17-en voltak. Serif Abdel-Moneim azt mondta, hogy jól bántak velük, és hétfőn hajnalban magukra hagyták őket. "Pillanatokkal később megjelentek a kommandósok, és kimentettek". A férfi szerint a fegyveresek azt mondták nekik, hogy nem akarják bántani őket. "Azt mondták: 'Semmit nem teszünk veletek. Ha megkapjuk a váltságdíjat, szabadon elmehettek.''"

Egyiptom tagadta, hogy váltságdíjat fizettek volna az emberrablóknak, akik 15 millió dollárt követeltek a német kormánytól a túszokért cserébe.