Megölte magát a lépfenés levelek miatt gyanús tudós

Vágólapra másolva!
Öngyilkos lett az az amerikai mikrobiológus, aki ellen vádat készült emelni az FBI a 2001. szeptember 11-i merényleteket követő lépfenés levelek ügyében - írja a Los Angeles Times. A férfit eddig hivatalosan nem gyanúsították meg, de az utóbbi két évben az ő tevékenységére irányult a nyomozás.
Vágólapra másolva!

Bruce E. Ivins nagy mennyiségű, paracetamoltartalmú Tylenolt és kodeint vett be. A 62 éves kutató az amerikai hadsereg fertőző betegségekkel foglalkozó intézetének (USAMRIID) civil alkalmazottja volt, a marylandbeli Fort Detrickben. A férfi ellen hosszabb ideje nyomozott a szövetségi nyomozóiroda (FBI), a 2001. szeptember 11-i támadásokat követő anthraxos levelekkel kapcsolatban - írja a Los Angeles Times.

Ivins korábban szakértőként is közreműködött a lépfenés levelek ügyében folyó FBI-nyomozásban, kutatási témája pedig a lépfene elleni vakcinák fejlesztése volt. A baktériumokkal megtöltött borítékok miatt öt ember vesztette életét az USA-ban, az ügy megrogyasztotta az amerikai postát, és tovább fokozta a terrorizmustól való félelmet a Világkereskedelmi Központ lerombolása után.

A borítékok után nyomozó FBI sokáig egy másik tudós, Steven J. Hatfill esetleges szerepét vizsgálta, csak később, 2006-ban fordult a figyelmük Ivins felé. Hatfill idén júniusban egy egyezség értelmében 5,82 millió dollárt kapott az FBI-tól és az igazságügy-minisztériumtól, cserébe elállt attól, hogy beperelje az őt éveken keresztül alaptalanul gyanúsítgató és nyomozással zaklató hatóságokat.

Ivinshez többek között a lépfene-por genetikai jellemzői vezették a nyomozókat, de elsősorban az volt gyanús, hogy 5 hónapon keresztül nem jelentette, lépfene-szennyeződések történtek - 2001 decembere és 2002 májusa között - az általa is használt laborokban és irodákban. Idén tavasszal is zajlottak még egykori és jelenlegi kollégáinak szigorúan bizalmas meghallgatásai.

Ivins az amerikai lap által idézett ismerősei szerint az FBI és Hatfill közötti júniusi egyezség után egyre feszültebb lett, az őt depresszióval kezelő terapeutájának öngyilkosságról kezdett beszélni. Közben munkahelyén korlátozták hozzáférését a bizalmas anyagokhoz. Egy ideig depresszióval beutalták kórházba is. Munkahelyén kényszernyugdíjazásnak nézett elébe. Egyik kollégája szerint az FBI vizsgálódása nagyon megviselte lelkileg.

Ezt bátyja is megerősítette, akit ugyancsak kihallgatott az FBI. A férfi azt mondta a Los Angeles Timesnak, elmondta a nyomozóknak, öccse azt gondolta magáról, hogy mindenható. Ivins családja három és fél órás autóútra lakott attól a körzettől, ahonnan a lépfenés leveleket feladták.