Kiszabadultak a német hegymászók a kurdok fogságából

Vágólapra másolva!
Kiszabadult a törökországi kurd szakadárok fogságából az a három német hegymászó, akiket július 8-án raboltak el az ország keleti felén fekvő Ararat hegyén - jelentette be vasárnap a török külügyminisztérium. A szabadulás körülményeiről alig tudni valamit, a német hatóságok arra a kérdésre sem válaszolnak, hogy fizettek-e váltságdíjat.
Vágólapra másolva!

Mindhárom kiszabadult túsz jó egészségi állapotban van - közölte Ali Babacan török külügyminiszter telefonon német kollégájával, Frank-Walter Steinmeierrel. A hírügynökségi beszámolókból egyelőre nem derült ki, hogy a szeparatisták maguk engedték-e el foglyaikat vagy a török fegyveres erők csaptak le az emberrablókra. A hegymászókat először Ankarába viszik, ahol orvosi vizsgálatnak vetik őket alá, majd a tervek szerint már kedden átadják őket a német hatóságoknak.

A részletekről sem Frank-Walter Steinmeier külügyminiszter, sem Angela Merkel kancellár nem nyilatkozott a német sajtónak. Így például nem lehet tudni, váltságdíj ellenében kapták-e vissza szabadságukat a hegymászók. "Mint köztudott, mindent megtettünk azért, hogy szabadon engedjék a túszokat. Jelen esetben ez sikerült, és véleményem szerint többet most nem is lehet erről mondani" - idézte Merkelt a Spiegel online kiadása.

A Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) harcosai sajtójelentések szerint azért rabolták el a három németet, hogy tiltakozzanak a német biztonsági szerveknek a kurd lázadók híveire gyakorolt nyomása ellen, illetve azért, hogy Berlin vegye rá Ankarát a PKK elleni katonai akciók leállítására. Kifogásaik között szerepelt az is, hogy idén júniusban Németország betiltotta a Roj TV nevű kurd tévéadót, amelyet Wolfgang Schäuble német belügyminiszter a PKK szócsövének nevezett.

Ugyanakkor a Firat, a kurdok ügyével rokonszenvező hírügynökség a múlt héten a PKK-ra hivatkozva azt közölte, hogy az emberrablási akció egy helyi szervezet kezdeményezése volt. Ezzel csengenek össze a Spiegel információi is, melyek szerint a hegymászók a PKK egy túlbuzgó helyi kommandójának estek áldozatául, akik anélkül cselekedtek, hogy előzetesen egyeztettek volna a mozgalom vezetőségével.