Akárki felkerülhet az amerikaiak fekete listájára

Vágólapra másolva!
Tévedésből az amerikai igazságügyi minisztérium egy volt tisztségviselője is felkerült arra a listára, amely az Egyesült Államokra nézve biztonsági kockázatot jelentő több százezer személy nevét tartalmazza - közölte hétfőn maga az érintett. Jogvédők régóta hangoztatják a lista hiányosságait.
Vágólapra másolva!

Jim Robinson, aki Bill Clinton elnöksége alatt az igazságügyi tárca bűnügyi osztályát vezette, csatlakozott az Amerikai Polgárjogi Szövetség (ACLU) felhívásához, hogy szüntessék meg a listát, amely alapján feltehetően több ezer ártatlan amerikai állampolgárt, elsősorban légi utast tartóztatnak fel, motoznak meg és kérdeznek ki alaptalanul a hatóságok.

"Rendkívül bosszantó, hogy rendszeresen felborítják az útitervemet és állandó zaklatásnak vagyok kitéve a repülőtéren" - panaszolta Robinson, aki erősen gyanítja, hogy a neve megegyezik egy olyan személy nevével, aki 2005 elején kerülhetett fel az ominózus listára.

Az amerikai kormányzat a terrorizmus elleni küzdelem egyik leghatékonyabb eszközének tartja a fenyegetésként értékelt személyek listáját, amelyet a 2001. szeptember 11-i támadások után kezdtek összeállítani annak érdekében, hogy egyetlen terrorista se szivároghasson be az országba észrevétlenül. Tavaly egy kongresszusi vizsgálóbizottság arra a megállapításra jutott, hogy a lista segíti a terrorizmus elleni küzdelmet.

Jogvédő szervezetek viszont többször arra hívták fel a figyelmet, hogy számos ember ártatlanul, egyszerű névazonosság vagy névhasonlóság miatt került fel a listára. 2006 októberéig mintegy 30 ezer légi utas tett panaszt, és kérte a belbiztonsági minisztériumot, hogy távolítsa el a nevét a lajstromról. Jogvédők arra is rámutattak, hogy ezzel szemben 20 gyanúsított terrorista neve viszont nem szerepelt a listán.

Az ACLU hétfőn közzétett becslése szerint jelenleg mintegy egymillió név szerepelhet a listán.

Chad Kolton, az FBI szóvivője ezzel szemben azt mondta, hogy csak 400 ezer nevet tartanak nyilván, és a kormány dolgozik a névazonosságból adódó hibák kijavításán. A lajstromon szereplő személyek 95 százaléka nem amerikai állampolgár, és nem az Egyesült Államok területén tartózkodik - tette hozzá.