A kormánypárt nyert a lövöldözős macedón választáson

Vágólapra másolva!
Növelte parlamenti helyeinek számát a macedón kormánypárt a vasárnap megtartott választás előzetes adatai szerint. A végeredményt árnyalja, hogy a halálos áldozattal járó zavargások miatt 20 szavazókörben fel kellett függeszteni a voksolást.
Vágólapra másolva!

Jelentősen növelte parlamenti súlyát a vasárnapi választáson a macedón kormánypárt. Ráadásul az abszolút többséghez is közel került, mert az előzetes adatok szerint a szavazatok 48,33 százalékát szerezte meg. Nikola Gruevszki miniszterelnök ezzel elérte célját: azért erőszakolta ki áprilisban az előrehozott választást növelje pártja parlamenti arányát. 2006-ban a szavazatok 32,5 százalékát kapta meg.

A szavazáson a mintegy 1,8 millió választásra jogosultnak az 57,45 százaléka vett részt. A szavazatok 97 százalékos feldolgozottsága mellett Gruevszki pártja, a Belső Macedóniai Forradalmi Szervezet - Macedón Nemzeti Egység Pártja fölényesen vezetett. Ellenfele, a Macedóniai Szociáldemokrata Szövetség (SDSM) irányította Napot Európának koalíció a voksok 23,39 százalékát tudhatta magáénak.

A Macedónia lakosságának egyharmadát kitevő albánok két legjelentősebb ereje között nem változott a sorrend: a Demokratikus Unió az Integrációért 11,09 százalékot kapott, az Albánok Demokratikus Pártja azonban, amely idén februárig részt vett Nikola Gruevszki jobbközép kormányában, 10,2 százalékot szerzett.

Árnyalhatja a végeredményt, hogy a vasárnapi szavazást kísérő, halálos áldozatot is követelő erőszak miatt csaknem húsz szavazókörben fel kellett függeszteni a voksolást. Ezeken a helyeken két hét múlva új szavazás lesz.