Amerika nyakán maradnak a guantánamói foglyok

Vágólapra másolva!
Sem vádat emelni nem tud ellenük, sem hazaküldeni nem tud körülbelül 70-80 guantánamói foglyot az USA. A Pentagon szabadon sem meri engedni őket, mert attól tart, újra terroristák lesznek. Robert Gates védelmi miniszter szerint megakadtak.
Vágólapra másolva!

Az USA nyakán maradhat a guantánamói fogolytábor, még úgy is, hogy már be akarják zárni. Erről Robert Gates amerikai védelmi miniszter számolt be szenátusi meghallgatásán. Gates szerint 70-80 olyan fogva tartottat őriznek ott, akiket már hazaküldtek volna, de vagy szülőhazájuk nem akarja befogadni őket, vagy nem merik kiadni őket, mert nem lehet bízni benne, hogy az adott országban továbbra is őrizetben tartják őket.

"Hogy kegyetlenül őszinte legyek, megakadtunk..." - idézte a BBC. Gates szerint nincs ötletük arra, mi legyen azekkel az emberekkel, akik ellen nem tudnak vádat emelni, de nem tudnak hazaküldeni sem. A Pentagon szerint 36 egykori szabadon engedett fogolyról biztosan tudják, vagy sejtik, hogy visszaesett.

Jogvédő szervezetek már régóta a tábor bezárását követelik, mivel szerintük működése sérti a nemzetközi jogszabályokat. A börtöntáborban jelenleg 270 embert őriznek. Dianne Fenstein demokrata szenátor Gates szavaira azt mondta: "Semmi, amit ön mondott nem nyújt felmentsét az alól a mérhetetlen hitelvesztés alól, amelyet elszenvedtünk a világ szemében. Kétszínűnek hívnak bennünket, akiknek külön törvényeik vannak egyesekre és másokra."