Erőszakos kirohanásai miatt kritizálta Iránt a volt államfő

Vágólapra másolva!
Erőszakos kirohanásai miatt kritizálta a jelenlegi iráni vezetést az ország korábbi államfője. Mohammed Hatami szerint Iránnak tartózkodnia kellene az olyan akcióktól, amelyek az ország rossz hírét keltik.
Vágólapra másolva!

Az erőszak exportja más országokba az iszlám és az 1979-es iráni forradalom elárulása - jelentette ki Mohammed Hatami volt elnök a Kargozaron című napilap szombati számában megjelent egyik cikkében, amely szerint az egykori államfő ezzel a megállapításával burkoltan az ázsiai ország keményvonalas vezetését vádolta meg azzal, hogy szítja az Iránnal szembeni külföldi feszült légkört.

Hatami ugyan nem tett említést azokról a washingtoni és bagdadi vádakról, amelyek szerint Teherán Irakban tevékenykedő síita szélsőségeseket fegyverez fel és képez ki, de leszögezte: Iránnak tartózkodnia kellene az olyan akcióktól, amelyek az ország rossz hírét keltik. A volt iráni államfő szerint az erőszakos cselekmények támogatása más országokban szöges ellentétben áll az 1979-ben lezajlott iráni iszlám forradalom célkitűzéseivel. Utalt arra is, hogy a forradalom vezetője, az Iráni Iszlám Köztársaság megalapítója, Khomeini ajatollah élesen ellenezte az ilyen jellegű tevékenységeti.

Hatami 1997-től 2005-ig volt Irán elnöke. Demokratikus reformelképzelései azt követően buktak el, hogy az akkori választásokon vereséget szenvedett a jelenlegi - konzervatív erőket vezető - Mahmud Ahmadinedzsád elnöktől.