Távozik a Samsung adócsalással is gyanúsított elnöke

Vágólapra másolva!
Lemondott posztjáról a dél-koreai Samsung elnöke, akit adócsalással és befolyással való visszaéléssel gyanúsítanak. Li Kun-hivel együtt megy a cégcsoport alelnöke, fia, valamint számos középvezető is.
Vágólapra másolva!

Bejelentette lemondását kedden Li Kun-hi, a Samsung-csoport elnöke. A legnagyobb dél-koreai konglomerátum vezetője ellen befolyással való visszaélés és adócsalás miatt folyik vizsgálat. A 66 éves üzletember sajtótájékoztatóján közölte, hogy "erkölcsi és jogi felelősséget vállal" mindenért.

Bejelentése után lemondott a cégcsoport alelnöke, az elnök fia (aki a Samsung Electronics-nál volt vezető), és számos középvezető is. A csoportot ideiglenesen a Samsung Life Insurance biztosító elnöke képviseli. Li 20 évig állt a Samsung-csoport élén, és valóságos nemzeti hősként tisztelik Dél-Koreában a vállalat sikeréért.

A cég adja a dél-koreai export ötödét. Termékskálája igen széles, a számítógépes chipektől kezdve, a maroktelefonokon át az olajszállító hajókig sok mindent gyárt. Zászlóshajója a Samsung Electronics Co. A céghez tartozó vállalatok adják a szöuli értéktőzsde teljes piaci értékének 20 százalékát. A csoport 250 ezer embert foglalkoztat, éves bevétele 160 milliárd dollár körüli, ami közel megegyezik Szingapúr éves hazai össztermékével.