A NASA kutatója szerint fabatkát sem érnek a klímatervek

Vágólapra másolva!
Semmit sem érnek a klímaváltozást pozitívan befolyásolni akaró, az EU és az ENSZ által egyre jobban sűrgetett akciótervek - állítja a NASA legelismertebb klímakutatója, aki szerint a jelenleg elfogadott érték kétharmadára kellene csökkenteni a szén-dioxid kibocsátását. A most közzétett tanulmánya szerint a legnagyobb problémát - a ma is nagy számban működő - széntüzelésű erőművek okozzák - írja a The Guardian.
Vágólapra másolva!

A világ egyik vezető, klímaváltozással foglalkozó szakembere szerint az Európai Uniónak és nemzetközi partnereinek sürgősen újra kellene gondolniuk a korábban elfogadott és tervbe vett - a globális klímaváltozást felgyorsító - szennyezőanyag-kibocsátás visszaszorítására vonatkozó programjaikat - írja hétfőn a The Guardian. James Hansen, a NASA Goddard Intézetének vezetője elmondta, hogy elsősorban a szén-dioxid-kibocsátást kellene visszaszorítani.

Hansen szerint az EU áltál megcélzott és elfogadott - 2020-ig megvalósítandó - 0,055 százalékos szint magas, és ennél jóval alacsonyabbra, 0,035 százalékra kellene csökkenteni a levegő szén-dioxid-tartalmát. Hozzátette: e nélkül az emberiség képtelen lesz tartani a levegő élethez szükséges, egészségügyileg elfogadható értékét.

A NASA szakembere és nyolc kollégája ezért Miért nem elég radikális a klímareform terve címmel közölt tanulmányt, amelyet hétfőn tettek közzé az interneten. Annak ellenére, hogy a tanulmány több, csak az elméletben működő éghajlatváltozást befolyásoló modellt tartalmaz, a problémát elsősorban a Föld klímatörténetéből vett tapasztalatokból vezették le. A tanulmány szerint, ha a CO2-szint tartósan 0,045 százalék felett marad, akkor akár 75 méteres tengerszint emelkedéssel is számolhatunk. "Az EU által előírt 0,055-ös érték épp ezért igen veszélyes, hiszen ez néhány évtizeden belül 6 Celsius-fokkal növelné a bolygó átlaghőmérsékletét" - állítja Hansen, aki szerint a katasztrófa így minden bizonnyal elkerülhetetlen lenne. "És ezt garantálom" - mondta.

Cenzúrázták

Hansen az elsők között - már az 1980-as években - figyelmeztetett a klímaváltozás veszélyeire. Ezért nemcsak az unióban, hanem az Egyesült Államokban sem számít közkedveltnek. A The Guardian szerint Hansen köztudottan rossz viszonyban van a Bush-adminisztrációval. 2005-ben például azzal vádolta a Fehér Házat és a NASA-t, hogy megpróbálják cenzúrázni munkáját. Egy korábbi tanulmányában ugyanis alapvető - a klímaváltozást elősegítő - adatokat kellett utólag megváltoztatnia. "Azt várták el tőlem, hogy elismerjem, hogy 0,045 százalékos szén-dioxid-tartalommal megfékezhető lenne az üvegházhatás" - mondta Hansen, aki saját korábbi nyilatkozataira hivatkozva hozzátette: mindig is sokalltam ezt a mennyiséget.

A most közzétett tanulmány szerint első körben le kellene állítani a második generációs hőerőművek építését. "Annak ellenére, hogy ezek már lényegesen kevesebb szennyezőanyagot bocsátanak ki, jelentősen befolyásolják a levegő szén-dioxid-tartalmát" - állítja Hansen, aki szerint csak ezen erőművek építésének leállításával akár 0,04 százalékra lehetne csökkenteni a levegő CO2-tartalmát. Ennek érdekében például levelet írt Gordon Brown brit miniszterelnöknek, hogy Nagy-Britannia - ahol a legtöbb ilyen típusú erőmű található Európában - szüntesse be a második generációs, széntüzelésű hőerőművek további építését. A brit kormány azonban nem állította le a programot, igaz, néhány részletében módosított korábbi elképzelésein.

Hansen elmondta, hogy elsődleges cél a sarkvidéki jégsapkák állapotának megőrzése lenne. "Az egyre precízebb műholdas felmérések szerint ugyanis gyorsabban olvadnak, mint ahogy azt korábban vártuk" - állítja a NASA kutatója, aki azt is elmondta, hogy épp ezért tartják elsődleges célnak a széntüzelés fokozott visszafogását. A magas szén-dioxid-tartalom ugyanis növekvő felmelegedést és gyorsabb olvadást idéz elő.

A tanulmány azt is kiemelte, hogy a fosszilis nyersanyagok drasztikus csökkenésének hála, szükség lesz alternatív energiaforrásokra. Így idővel - akár kényszerűségből is - csökkenteni lehet a szén-dioxid-kibocsátást, ám addig is szigorú, a széntüzelést felügyelő bizottságokat kellene létrehozni Európa valamennyi országában.