Obama szenátori székét árulhatta egy kormányzó

Vágólapra másolva!
Korrupciós vádakkal letartóztatták az amerikai Illinois állam kormányzóját. A demokrata politikust azzal vádolják, hogy visszaélt azzal: neki van joga új szenátort kinevezni Barack Obama megválasztott amerikai elnök megüresedett washingtoni szenátori helyére.
Vágólapra másolva!

Vesztegetés gyanújával vádat emeltek az amerikai Illinois szövetségi állam kormányzója, Rod Blagojevich és kabinetfőnöke, John Harris ellen - jelentette be Patrick Fitzgerald szövetségi ügyész. Az 51 éves demokrata kormányzót azzal vádolják, hogy nyerészkedni akart Barack Obama megválasztott elnök megüresedett washingtoni szenátori helyén - közölte kedden a CNN hírtelevízió. A szenátori helyre Illinois kormányzójának van joga új szenátort kinevezni.

A vádirat szerint a kormányzó telefonjait a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) bírósági felhatalmazás alapján novemberben lehallgatta. Felvétel készült arról, hogy Blagojevich alkudozik Obama szenátori helyével kapcsolatban, döntéséért személyes előnyöket kért cserébe maga és felesége számára.

A kormányzó arról egyeztetett, hogy tekintélyes fizetést kapjon egy nonprofit alapítványnál vagy egy szakszervezeti intézménynél, felesége pedig évi 150 ezer dolláros juttatást kapjon egy vállalat igazgatótanácsában. A telefonbeszélgetések során arról is szó esett, hogy "megfelelő" választása jutalmaként helyet kapna az elnöki kabinetben vagy nagyköveti állást szerezne, miután távozik a kormányzói posztról, esetleg kampányforrásokhoz juthatna. Utóbbi kapcsán a kormányzó felvetette, hogy 2016-ban esetleg megpályázná az elnökséget. "Pénzt akarok keresni" - mondta egyszer az FBI által rögzített beszélgetések során.

"A rohadt életbe, ingyen?"

Blagojevich az egyik beszélgetés alatt azt fejtegette, hogy a szenátori hely "egy baromira értékes dolog, nem adja oda az ember ingyen". "Ha nem kapom meg, amit akarok, ha nem leszek elégedett, akkor magamnak tartom meg a szenátori mandátumot" - tette hozzá. Egy november 10-én rögzített telefonos egyeztetés során az állítólag pénzügyi gondokkal küzdő kormányzó azt mondta: nem küld a szenátusba olyan politikust, aki "azt a rohadt Obamát" támogatja, ha ezért ő semmit sem kap cserébe. "A rohadt életbe, ingyen?" - fakadt ki a telefonban.

A kormányzót letartóztatása után egy szövetségi bíró utasítására szabadlábra helyezték, de Blagojevich írásban kötelezte magát arra, hogy 4500 dolláros pénzbírságot fizet, ha nem tesz eleget a bírósági idézésnek.

Patrick Fitzgerald ügyész azt mondta, hogy "megdöbbentő a vádanyagban szereplő korrupció mértéke". A kormányzónak letartóztatása ellenére továbbra is kizárólagos joga van Illinois új szenátorának kijelölésére - közölte az ügyész. Illinois állam törvényhozásának vezetői azonban jelezték: törvényt szeretnének elfogadtatni arról, hogy külön választáson töltsék be Obama megüresedett szenátori helyét. A választáson a demokrata és a republikánus párt jelöltjei is indulhatnának.

Obama sajtóértekezletén azt mondta, hogy nagyon elszomorította és megdöbbentette a korrupciós vád híre. Kijelentette: nem állt kapcsolatban sem a kormányzóval, sem annak irodájával, és a történtekről nem volt tudomása. Az ügyész szintén azt mondta: Barack Obama semmilyen módon nem érintett a korrupciós ügyben.

A Chicagóban őrizetbe vett Blagojevich ellen nem ez az egyedüli vád. Az ügyészség szerint a kormányzó jogtalan úton tartotta vissza az állami segítségnyújtást ahhoz, hogy a Chicago Tribune című napilapot tulajdonló Tribune kiadóvállalat eladja a Wrigley Field baseballstadiont. A kormányzó állítólag így próbált nyomást gyakorolni, azt akarta elérni, hogy a napilap váljon meg a vele szemben kritikus szerkesztőktől.

Milorad "Rod" R. Blagojevich szerb-amerikai, Chicagóban született. Apja vándorolt be az Egyesült Államokba, ahol acélgyári munkásként dolgozott. Blagojevich sokat dolgozott gyerekkorában a család fenntartása érdekében, hol cipőt tisztított, hol pizzafutár volt, dolgozott egy húscsomagoló üzemben is, az egyetemi költségek előteremtésére pedig a transzalaszkai olajvezeték programban vállalt munkát: itt konkrétan edényeket mosogatott.