Őrizetben a passaui rendőrfőnök lehetséges késelője

Vágólapra másolva!
Őrizetbe vett a rendőrség két férfit, akiknek a gyanú szerint közük lehetett a németországi Passau rendőrfőnökének szombati megkéseléséhez. A hatóságok gyanúja szerint Alois Mannichl azért lett támadás áldozata, mert az utóbbi időben keményen fellépett a neonáci csoportokkal szemben.
Vágólapra másolva!

Két gyanúsítottat őrizetbe vett a passaui rendőrség hétfő hajnalban, miután szombaton délután egy merénylő súlyosan megkéselte a passaui rendőrfőnököt, Alois Mannichlt. Szombaton délután a rendőrfőnök beszámolói szerint egyetlen támadó, egy leborotvált fejű neonáci támadta meg fürstenzelli házának ajtajában. A késelés során az 52 éves férfi súlyos, de nem életveszélyes sérüléseket szenvedett.

A passaui vezető államügyész, Helmut Walch szerint a két őrizetbe vett férfira teljesen ráillik a rendőrfőnök leírása, noha ő csak egy támadóról beszélt.

Mannichl az elmúlt időszakban nagyon határozottan lépett fel a különböző szélsőjobboldali megmozdulásokkal szemben, valószínűleg ez állhatott az ellene elkövetett támadás hátterében. Már hosszú ideje a helyi szélsőjobboldal sértegetéseinek középpontjában állt, elsősorban az interneten uszítottak ellene.

Júliusban a szélsőjobboldaliak egy volt neonáci funkcionárius passaui temetése után több emberre rátámadtak. A temetésen - amikor a koporsót leeresztették a sírba - egy horogkeresztes zászlót is bedobtak a sírgödörbe, de a temetés után a rendőrség Alois Mannichl utasítására felnyittatta a sírt, és eltávolította a zászlót.