Elfoglalták egy görög város polgármesteri hivatalát

Vágólapra másolva!
Rohamrendőröket vezényeltek egy görög város polgármesteri hiavatala elé, amelyet ötven fiatal szállt meg. Az ország nyugati részén fekvő Joánina rádiójának épületét és művelődési házát már kedden elfoglalták, a városi egyetemeket pedig 12 napja szállták meg.
Vágólapra másolva!

Mintegy ötven fiatal megszállta szerdán az epíroszi régió központjának, Joáninának polgármesteri hivatalát. A polgármesteri hivatal elé rohamrendőröket vezényeltek. A városi rádió és a kulturális központ épületét már kedd óta megszállva tartják - közölte a rendőrség. A rádió adását azóta a megszálló húsz fiatal vezeti, és rendszeresen felszólítják a helyieket, hogy álljanak ellen "a média torzításának".

Az épületeket megszállók a görög rendőrség december 6-ai akciója miatt tiltakoznak, amikor két rendőr lelőtt egy 15 éves tüntetőt - azóta országszerte időről időre zavargások törnek ki. A tiltakozók egy hete már elfoglalták a joáninai polgármesteri hivatalt, de akkor néhány óra múlva távoztak. Kedden a regionális közigazgatási központ épületét is elfoglalta mintegy húsz fiatal, illetve feldúlták egy napilap szerkesztőségét. A város középiskolái és egyetemei az országban 12 napja tartó zavargások kezdete óta a diákok kezén vannak.

Szerdán két transzparenst tűztek ki az athéni Akropolisz sziklájára. A mintegy ötven fiatal először egy olyan zászlót tűzött ki, amelyre görögül, franciául, angolul, olaszul és németül is ráírták, hogy "ellenállás". Azután lelógattak a szikláról egy olyat, amelyre azt írták: "december 18-a, szolidaritási tüntetések egész Európában". Az akropoliszi akciót egy athéni diákszövetség szervezte, amely nagy demonstrációt tervez csütörtökre a fővárosba.

Kedden a görög állami televízió stúdiójába hatoltak be erőszakos tüntetők, és rövid időre megszakították a műsort, amely éppen a miniszterelnök bocsánatkérő beszédét ismertette. Több mint egy percen át sikerült a saját üzenetüket adásba juttatni. A kamera előtt kifeszített transzparensen felszólították az embereket, hogy ne a tévét nézzék, hanem menjenek ki az utcára. Egy másik szöveg azt követelte, hogy a hatóságok engedjenek szabadon mindenkit, akit tüntetésen vettek őrizetbe.