Puskaporos hordót robbantott a görög fiatal lelövése

Vágólapra másolva!
"Az utolsó csepp volt a pohárban" - a tiltakozások egyik szervezője így jellemezte az [origo]-nak azt a halálesetet, amelynek nyomán összecsapások kezdődtek a rendőrök és fiatalok között Görögországban. Az egyetemeket megszálló, rendőrökre támadó, utcákon tomboló fiatalokat a kilátástalanság vezérli, a melléjük álló baloldali ellenzéki szervezetek a kormány távozását akarják elérni. A kormány egyszerre próbál keménynek és megértőnek mutatkozni.
Vágólapra másolva!

Kedden délután három órakor temették el a 15 évesen meghalt Alexandrosz Grigoropouloszt Athénban. Ő volt az a fiú, akit szombaton tisztázatlan körülmények között eltalált egy rendőr fegyveréből kilőtt golyó. A fiú meghalt, az eset miatt feldühödött fiatal tiltakozók pedig autókat gyújtottak fel, boltok tucatjait rongálták meg a hétvégén, de hétfőn is folytatódtak az utcai akciók.

A fiatalok metrómegállókat, középületeket szálltak meg, blokkolták a görög főváros forgalmát, és még a központi karácsonyfát is felgyújtották. A zavargások számos kisebb nagyobb görög városra is átterjedtek, az északi Thesszalonikitól kezdve Krétáig.

A temetésen mintegy 6000-en vettek részt. Maga a szertartás incidens nélkül zajlott le, annak ellenére, hogy a főleg fiatalokból álló tömeg "disznó zsaruk! gyilkosok!" jelszavakat kántált - közölte az MTI. A temető közelében ugyanakkor összecsapások történtek a rendőrök és a tüntetők között. A rendőrök könnygázzal próbálták szétoszlatni a kődobáló fiatalok csoportjait, akik rátámadtak a jelen lévő tv-stábokra, és összetörték a környék boltjait is.

"Nincs jövő"

A tizenéves görög fiatal halála csak "az utolsó csepp volt a pohárban" - mondta az [origo]-nak Fananisz Kurkulosz, a Görög Szociális Fórum rasszizmus-ellenes szervezetének vezetője. Kurkulosz szerint a szombaton robbanó feszültség már régóta gyűlik, hozzájárultak a görög kormányt érintő korrupciós botrányok, a pénzpiaci válság miatt romló gazdasági helyzet és más, a szombat estihez hasonló, rendőrök által elkövetett atrocitások.

A fiatalok elégedetlenségét a rájuk váró munkanélküliséggel, alacsony fizetésekkel, és az ebből fakadó kilátástalansággal, kiábrándultsággal magyarázta az [origo]-nak a hétfő esti nagy demonstráció egyik szervezője, Dimitrisz Tzarakopulosz, a Neolaja Szinaszpiszmu ellenzéki ifjúsági szervezet vezetője. Sok fiatal úgy érzi, nincs jövője - mondta.

Az [origo] által a hétfő esti athéni tüntetésen, telefonon utolért aktivista szerint az elmúlt években 20-25, a szombatihoz hasonló incidens történt, ami ugyancsak hozzájárult a feszültséghez. A mostani megmozdulással szeretnék elérni a kormány távozását, majd a politikai élet, a rendőrség átalakítását - mondta, ám szavait már nehezen lehetett érteni a tüntetők kiáltozásától, skandálásától.

Forrás: MTI
Kattintson a fotóra további képekért!

Idei görögországi statisztikák szerint egyre nő a gazdagok és szegények között tátongó szakadék, már minden ötödik görög a szegénységi küszöb alatt él. A munkanélküliség főleg a 20-25 éves korosztályt sújtja, és azok a fiatalok is, akiknek van munkájuk, alacsony fizetésre, havi 500 euróra (körülbelül 133 ezer forint) számíthatnak.

Tisztázatlan körülmények

A szombat esti végzetes lövés Athén főleg értelmiségiek és művészek lakta, de számos baloldali és anarchista csoportnak, illetve két jelentős egyetemnek is helyet adó, Exarchia negyedében történt. A körülmények tisztázatlanok.

A fiú megölésével gyanúsított rendőr szerint ő csak figyelmeztető lövést adott le egy szerinte rájuk támadó csoport elriasztására, és egy gellert kapott lövedék találta el Alexandros Grigoropoulost. Szemtanúk azonban görög televízióknak nyilatkozva azt állították, a rendőrök nem a levegőbe, hanem egyenesen a tizenévesre lőttek. A két rendőr egyikét szándékos emberöléssel, a másikat bűnrészességgel vádolják.

A megölt fiatal holttestét törvényszéki orvos szakértők vizsgálják. A fiú családja is felkért azonban egy független szakértőt, mert nem bíznak a hatóság embereiben.

Forrás: MTI
Kattintson a fotóra további képekért!

Görögországban gyakoriak az erőszakba torkolló tüntetések, a mostanihoz hasonló tiltakozásokra azonban már rég nem volt példa. Ráadásul úgy tűnik, az elmúlt három nap csak a kezdet volt. Ellenzéki baloldali szervezetek tüntetést szerveztek hétfő estére, keddre a tanárok hirdettek demonstrációt. Szerdán pedig egy már korábban meghirdetett szakszervezeti nagygyűlés és sztrájk lesz, és már december 18-ára is szerveztek tüntetést a bevándorlók érdekében. A szombat este kitört zavargásokat például megelőzte egy körülbelül egy órán át tartó összetűzés a rendőrök és a menekültkérelmüket beadni kívánó bevándorlók között Athénban. Kurkulosz szerint a tüntetések fő célja a kormány megdöntése.

A kormány valóban nincs könnyű helyzetben. Egyrészt elismerte, hogy jogos volt a felháborodás a 15 éves fiú halála miatt, és Kosztasz Karamanlisz miniszterelnök ígéretet is tett arra a családnak, mindent el fog követni annak érdekében, hogy ne fordulhasson elő többé hasonló. Karamanlisz közölte, nem fognak elnézően bánni az erőszakos tüntetőkkel. A BBC tudósítója szerint azonban a rendőrség erőtlennek tűnik velük szemben. A tiltakozók pedig elszántak. Ahogy egyikük fogalmazott: "Dühöt érzek a történtek miatt. Dühöt."