Szlovákiában feloszlatták a masírozó nacionalistákat

Vágólapra másolva!
A szlovák belügyminisztérium feloszlatta a Szlovák Testvéri Közösség nevű, szélsőségesen nacionalista szervezetet, amelyet korábban pártként már betiltottak. Robert Fico miniszterelnök közvetlenül a Gyurcsány Ferenccel való találkozása előtt így akarta demonstrálni, hogy az ő kormánya nem tűri a rasszizmust.
Vágólapra másolva!

Feloszlatta a szélsőséges Szlovák Testvéri Közösség (SP) nevű civil szervezetet szerdán a szlovák belügyminisztérium - jelentették be pénteken Pozsonyban. A korábban pártként működő, fasiszta egyenruhában masírozó társaságot Szlovákia legfelsőbb bírósága már 2006 őszén betiltotta, de civil szervezetként azóta tovább működött.

A nemzetiségek és fajok, vallási felekezetek elleni gyűlöletet szító társaság tevékenysége nem fér össze Szlovákia alkotmányos jogrendjével - áll a szerdai döntésben, amelyet egy nappal a szombati magyar-szlovák miniszterelnöki találkozó előtt hoztak nyilvánosságra. "A Szlovák Testvéri Közösség feloszlatása azt bizonyítja, hogy a Szlovák Köztársaság kormánya a legkisebb mértékben sem fogja megtűrni a nemzetiségi vagy faji összeférhetetlenség eszméinek terjesztését, esetenként az újfasiszta és újnáci csoportosulásokat sem" - áll Robert Fico szlovák kormányfő nyilatkozatában, amellyel a belügyminisztériumi döntésre reagált.

Fico határozottan leszögezi: kormánya ugyanilyen határozottsággal és megalkuvás nélkül lép fel minden külföldi ellen is, akik hasonló tűrhetetlen eszmék terjesztésének szándékával érkeznek Szlovákiába, legyenek azok stadionok lelátóján garázdálkodó rendbontók, vagy az utcákon egyenruhában masírozó félkatonai szervezetek tagjai. A szlovák jogrend a most bejelentett rendelkezésnél szigorúbb fellépést nem tesz lehetővé, ez a legszigorúbb - emlékeztet Fico, aki szerint ez "a szlovák kormány világosan olvasható üzenete azokra a vádakra, amelyek szerint tevékenységével teret nyit a nemzetiségi összeférhetetlenséget szító szlovákiai hangulat fokozásához".

A szlovák miniszterelnök azt mondta, kormánya megengedhetetlennek tartja, hogy az állam nemzetiségi kisebbségekhez fűződő viszonyát, annak minőségét, mi több, a szomszédkapcsolatokat holmi szélsőséges erők határozzák meg. Fico szerint úgy lenne rendjén, ha az Európai Unió országai minden esetben a nulla tolerancia elvét érvényesítenék a szélsőségekkel szemben. "Ha azonban valaki a szélsőségekkel nem tud mit kezdeni, mi a törvényeinknek megfelelő keménységgel lépünk fel ellenük" - közölte.