Meghiúsul az EU-Kína csúcs a láma miatt

Vágólapra másolva!
Kína lefújta az Európai Unióval közösen tervezett csúcstalálkozót. A kínai vezetés ezzel tiltakozik, amiért a dalai láma is Európába jön. A száműzött tibeti vezetőt konferenciára hívták Lengyelországba.
Vágólapra másolva!

A dalai láma európai látogatása miatt Kína visszalépett az Európai Unióval hétfőre tervezett csúcstalálkozójától - jelentették be szerdán Brüsszelben. A dalai láma, Tibet száműzetésben élő spirituális vezetője azért érkezik Európába, mert Lech Walesa Nobel-békedíjas volt lengyel államfő meghívta egy konferenciára. A láma ehhez kapcsolódóan találkozik többek között Nicolas Sarkozy francia elnökkel, és elmegy az Európai Parlamentbe, Brüsszelbe is.

Kína már korábban óva intette a francia vezetést a láma fogadásától, arra is utalva, hogy Sarkozy a kapcsolatokban nehezen felépített elemeket veszélyeztet egy ilyen lépéssel. Peking elutasít minden olyan kísérletet, amely arra irányul, hogy Tibetet elszakítsák Kínától, amelyhez az ötvenes években történt megszállása óta tartozik. Az indiai önkéntes száműzetésben élő lámát Kína ilyen tevékenységgel vádolja. A vallási vezető viszont az utóbbi időben elsősorban széles körű autonómiát követelt Tibetnek, teljes függetlenséget nem.

A csúcstalálkozó lefújása kapcsán az unió elnöksége hivatalosan azt közölte: sajnálja, hogy "az együttműködést igénylő" gazdasági válság idején nem kerül sor a csúcstalálkozóra. Egyúttal jelezte, fenntartja stratégiai partneri viszonyát Pekinggel. Az EU-elnökség szerdai közleményében azt is leszögezte, hogy a hétfői csúcstalálkozóra ambiciózus célkitűzésekkel készült.

A láma - Tibet indiai száműzetésben élő spirituális vezetője - a tervek szerint többek között Nicolas Sarkozy francia elnökkel találkozik az említett lengyelországi ünnepségen, a jövő hét végén. A jövő héten ellátogat az Európai Parlamentbe, Brüsszelbe is.