Közeledtek az izraeli-palesztin álláspontok

Vágólapra másolva!
Mahmúd Abbász palesztin elnök két napon belül lehetségesnek tartja a békét Izraellel, ha megvalósul Ehud Olmert távozó izraeli kormányfő elképzelése a közel-keleti konfliktus megoldásáról.
Vágólapra másolva!

"Ha Ehud Olmert egyetért azzal, hogy Izrael visszavonuljon a hatnapos háború kitörése előtti határokig, és Kelet-Jeruzsálem fővárossal létrejöjjön egy független palesztin állam, akkor két napon belül béke lehet" - idézte a Palesztin Hatóság elnökét, Mahmúd Abbászt Száeb Erekát palesztin főtárgyaló csütörtökön. Más kérdéseket a fontosabb nemzetközi határozatok alapján kellene rendezni - tette hozzá.

Olmert a zsidó újévi ünnepek előtt hétfőn a Jediót Ahronót című újságban úgy nyilatkozott, hogy Izraelnek fel kell adnia szinte minden, ha nem az összes megszállt területet, beleértve Kelet-Jeruzsálemet és a Golán-fennsíkot is, ha békét akar kötni a palesztinokkal és Szíriával. "Ezek a szavak elvezetnek bennünket a békéhez. Jobb lett volna, ha már a kezdetektől ezt mondja, de reméljük, hogy az új izraeli kormány is át fogja venni" elgondolását - mondta Abbász.

A palesztin média eleinte bírálta Olmert állásfoglalását. Szemére vetette, hogy túl későn és csak a miniszterelnöki tisztségről való lemondása után fejtette ki nézetét, ráadásul a palesztin menekültek problémájáról említést sem tett.

Abbász elégedetten nyilatkozott George Bush amerikai elnöknél tett búcsúlátogatásáról is. "A legszebb, amit Bushtól hallottunk, hogy a palesztinok teljesítették kötelezettségeiket. Amerikai kormányzattól először halottunk ilyesmit. Ez azt jelenti, hogy a mostani kormányzat pozitív értékelést ad át a következőnek, az pedig gyorsan és megszakítás nélkül dolgozhat tovább a palesztin probléma megoldásán."