John McCain megizmosodott Floridában

Vágólapra másolva!
John McCain nyerte a Florida állambeli republikánus előválasztást, miután rendkívül szoros versenyben legyőzte Mitt Romney-t. McCain így megerősödve fordulhat rá a jövő heti szuperkeddre, amikor több mint húsz államban lesznek előválasztások. Az exit poll szerint a floridai szavazáson résztvevőket az amerikai gazdaság helyzete foglalkoztatja leginkább.
Vágólapra másolva!

Az előzetes felméréseknek megfelelően szoros versenyt hozott a floridai előválasztás a republikánusoknál. A szavazóköri eredmények több mint kétharmadának feldolgozottsága alapján John McCain arizonai szenátor 36 százalékot, míg Mitt Romney egykori Massachusetts állambeli kormányzó 31 százalékot szerzett. A CNN és más hírügynökségek már ötvenszázalékos feldolgozottságnál McCaint hirdették nyertesnek, és nem sokkal később Mitt Romney is elismerte vereségét.

Rudy Giuliani egykori New York-i polgármester végzett a harmadik helyen, a voksok mintegy 15 százalékát begyűjtve, ami csalódást keltő eredmény. Giuliani beszédében nem jelezte, mik a további tervei, de a CNN több forrásból is úgy értesült, hogy kiszáll a versenyből és McCaint fogja támogatni.

A voksolásnak csak a republikánusok szempontjából volt tétje, a demokratáknál egy belső pártvita miatt nem számít a floridai forduló. Végül is Hillary Clinton nyert, aki annak ellenére megjelent és beszédet mondott az államban, hogy az a demokrata elnökjelölésbe nem szól bele ez a szavazás.

A többi jelölt közül idős korával (71 éves) McCain és a mormon vallásával feltűnést keltő Romney párharcának tétje az volt, hogy ki tud megerősödni a február 5-i szuperkedd előtt, amikor több mint húsz államban tartanak előválasztást egyszerre. McCain számára azért is fontos ez a floridai győzelem, mert ezzel bizonyította, hogy sikeres tud lenni egy olyan államban is, ahol az előválasztáson csak a regisztrált republikánusok vehetnek részt, függetlenek nem - mutatott rá a CNN elemzője.

Forrás: Getty Images
Bizakodva várhatják a szuperkeddet McCain támogatói

McCain már begyűjtött korábban két fontos győzelmet: New Hampshire és Dél-Karolina államban. A mostanival együtt jelenleg egyértelműen ő a legesélyesebb arra, hogy végül megszerezze a republikánus elnökjelöltséget, amelyre már nyolc évvel ezelőtt is pályázott, de alulmaradt George Bush-sal szemben. Nem szálltak ki azonban a versenyből eddigi fő riválisai: Mitt Romney és Mike Huckabee, aki egyházi múltja miatt elsősorban a vallásos konzervatív táborban népszerű.

Fő téma: gazdaság

A floridai kampány során Romney és McCain egyaránt azzal vádolta egymást, hogy "liberális" - ami a republikánusok körében szinte szitokszóvá vált - politikát folytat a másik.

"Ha olyan embert akarnak, aki érti, hogyan működik Washington, akkor válasszák a másik srácot, de ha olyat akarnak, aki érti, hogyan működik a gazdaság, akkor szavazzanak rám" - magyarázta Romney. Ráérzett arra, hogy a gazdaság különösen fontos Florida államban, amelyet jelentős mértékben sújtott a hitelezési válság. A szavazás napján végzett exit poll felmérések is azt mutatták, hogy a résztvevők hatvan százaléka gondolta azt, a gazdaság rossz helyzetben van.

John McCain eközben elsősorban nemzetbiztonsági tapasztalatával igyekezett meggyőzni a választókat. "Kinek van megfelelő háttere és tudása ahhoz, hogy szembeszálljon azzal a kihívással, amit a radikális iszlám szélsőségesek jelentenek? Romney kormányzónak nincs ilyen tapasztalata" - jelentette ki a szenátor.

Befuccsolt stratégia

Már a felmérések is azt mutatták, hogy Rudy Giuliani egykori New York-i polgármester legfeljebb harmadik lehet a szavazáson, ami azt jelenti, hogy kampánya még az előtt véget ér, hogy elkezdődött volna. Giuliani ugyanis az eddigi előválasztások helyszínén nem kampányolt, energiáit Floridára koncentrálta. Bár néhány hónappal ezelőtt még az országos felmérésekben ő volt a legesélyesebb a republikánus elnökjelöltség megszerzésére, előnye folyamatosan elolvadt.

Forrás: EPA
Nem jött be Giuliani taktikája

A demokratáknál a floridai szavazásnak nem volt tétje, a párt ugyanis nem fogad el delegáltakat ebből az államból arra a nyár végén esedékes gyűlésre, ahol megválasztják az elnökjelöltet. Azért döntöttek így, hogy megbüntessék a floridai demokratákat, amiért januári időpontra hozták előre az előválasztást. Így náluk a szuperkedd lehet a következő állomás a két jelölt, Hillary Clinton és Barack Obama eddig rendkívül szorosnak bizonyuló küzdelmében.