Tizedelik az afgánokat a szövetségesek bombái

Vágólapra másolva!
Mind több afgán civil veszti életét a szövetséges erők afganisztáni légitámadásaiban - figyelmeztet a Human Rights Watch (HRW) jogvédő szervezet. A HRW szerint az ártatlanok haláláért nem csak az őket pajzsként felhasználó tálib lázadók, de a szövetségesek is felelősek.
Vágólapra másolva!

Tavaly háromszor annyi afgán civil vesztette életét az amerikai és NATO-erők légitámadásaiban, mint két éve, idén pedig csak az év első három hónapjában többen haltak meg ezeknek a támadásoknak a következtében, mint 2006-ban - írja a Human Rights Watch nemzetközi jogvédő szervezet hétfőn kiadott jelentésében.

A jogvédők szerint a civilek halála erősíti a megszálló erőkkel szembeni indulatokat, különösen az olyan esetek révén, mint egy idén július 6-án lebombázott lakodalom vagy az Azizabadot augusztus 22-én ért légitámadás. "Az USA és a NATO hibái drámaian visszavetették az afgán kormány és a biztonságot megteremteni hivatott nemzetközi erők jelenlétének támogatását" - közölte Brad Adams, a szervezet ázsiai igazgatója.

A HRW szerint a polgári áldozatok nagy száma arra vezethető vissza, hogy a szövetséges haderők gyakran előzetes tervezés nélkül indítanak légitámadást lázadócélpontok ellen. Az előzetesen megtervezett hasonló akciók csak kevés civil áldozattal járnak - állapították meg a jogvédők. A HRW ugyanakkor arra is kitér, hogy a tálibok - a háborúkra vonatkozó nemzetközi előírásokat súlyosan megsértve - sokszor sűrűn lakott településeken helyezik el egységeiket, azzal a szándékkal, hogy így vonjanak civilekből élő pajzsot köréjük.

A jogvédők egyúttal kritizálták az amerikai hatóságokat a halálesetekkel kapcsolatos hozzáállásukért, mivel azok inkább a tálibokra mutogatnak ahelyett, hogy rendesen kivizsgálnák egy-egy ilyen légitámadás körülményeit. A vizsgálatok egyoldalúak, átláthatatlanok, és csak tovább rontják a helyi lakosság és az afgán kormány viszonyát. Ezenkívül rosszul működik a halottak utáni kárpótlási rendszer is, amely késve és csak minimális kárpótlást nyújt az áldozatok hozzátartozóinak.

A HRW elismeri, hogy a 2007 során, javaslatuk nyomán bevezetett taktikai változtatások hoztak pozitív eredményeket, ugyanakkor arra is figyelmeztet, hogy a légitámadások súlyos szociális problémákat is okoznak. A bombázásokat túlélő lakók gyakran kénytelenek elhagyni lakóhelyüket. Ők az ország belső menekültjeinek számát gyarapítják.