Nem akar EU-missziót Koszovóban a szerb elnök

Vágólapra másolva!
A Biztonsági Tanácsban is ellenezte Boris Tadic szerb elnök, hogy a függetlenné vált Koszovóban az ENSZ hatásköreinek egy részét átengedje az Európai Unió missziójának. Közben elfoglalta hivatalát a világszervezet missziójának új vezetője.
Vágólapra másolva!

Elutasította Boris Tadic szerb elnök azokat az ENSZ-főtitkár által javasolt változtatásokat, amelyek nyomán Koszovó volt dél-szerbiai tartományban a világszervezet átengedné hatáskörei egy részét az Európai Unió missziójának. Amíg nem teljesülnek az 1244-es számú BT-határozatban leírt célok, a nemzetközi közösségnek az ENSZ irányítása alatt kell munkálkodnia a koszovói béke és biztonság megteremtésén - jelentette ki a szerb elnök helyi idő szerint pénteken New Yorkban a Biztonsági Tanács előtt.

Tadic kijelentette: hazája "soha nem fogja elismerni" a szakadár köztársaság függetlenségét. Mint mondta, a főtitkárnak a koszovói ENSZ-misszió átalakítására vonatkozó javaslatában nem szól semmi Szerbia területi egységének megőrzéséről. A szerb elnök szerint még nem dőlt el véglegesen a terület státusa.

Közben pénteken elfoglalta hivatalát az ENSZ koszovói missziójának (UNMIK) új vezetője, Lamberto Zannier olasz diplomata. Zannier a hetedik koszovói ENSZ-misszióvezető. Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár a múlt héten jelentette be, hogy átalakítják az UNMIK feladatkörét, és hatáskörei egy részét - elsősorban rendőrségi, igazságügyi és vámügyi területen - az Európai Unió egyelőre csak formálódó koszovói missziójának, az EULEX-nek adják át. Egyes UNMIK-hatáskörök a koszovói alkotmány vasárnapi életbe lépésével az önállóságát februárban kinyilvánító Koszovó állami szerveihez kerültek át.

Oroszország és Szerbia erőteljesen ellenezték a volt dél-szerbiai tartomány függetlenné válását, és ezzel összefüggésben azt, hogy az EU az ENSZ BT felhatalmazása nélkül missziót telepítsen Koszovóba. Az UNMIK Koszovó függetlenné válása óta azzal a feladattal küzd, hogy meghatározza saját szerepét. Belgrádi megfigyelők szerint az ENSZ-főtitkár tervezete kompromisszum az UNMIK maradására vonatkozó szerb - és orosz - követelés és az Ahtisaari-terv szerinti modell között, amely szerint az ENSZ-missziónak teljesen meg kellene szűnnie, átadva helyét az uniós szervezetnek.