Zavargások törtek ki a szeméthegyek közt Nápolyban

Vágólapra másolva!
Újra zavargások törtek ki a nápolyi szeméthegyek miatt, ezúttal egy új lerakó megnyitása ellen tiltakoztak az egészségüket féltő lakosok. Nápoly utcáin 3000, a tágabb régióban 200 ezer tonna szemét hever. A szemétszállítást a nápolyi maffia tartja a kezében, a szemét eltakarítása nem valósulhat meg a korrupció felszámolása nélkül - írja a BBC.
Vágólapra másolva!

Nyolc olasz rendőr és három civil sérült meg Nápolyban, amikor egy újonnan megnyitott szeméttelep mellett zavargások törtek ki. A leghevesebb összecsapások a tiltakozók és a rendőrség között ugyan éjjel zajlottak, de két rendőr reggel sérült meg, amikor megpróbált eltávolítani az úttestről egy barikádként használt buszt - írja a BBC.

A szemétlerakót Nápoly egyik sűrűn lakott külvárosi részében, Chiaianóban létesítették. A helyszín egyik annak a tíz területnek, ahol az olasz vezetés jóváhagyta szemétlerakók létesítését. Ezzel kísérletet tennének a nápolyi szemétprobléma megoldására, sokan azonban attól félnek, hogy a lakóhelyük közelében levő szeméttelep ártalmas lehet az egészségükre.

Forrás: [origo]

Chiaianóban a hatóságok a közeli elhagyott kőbányát jelölték ki a szeméthegyek számára, a helyiek azonban folytatják a tiltakozást - jelentette a helyszínről a BBC riportere. A tüntetők péntek éjjel köveket dobáltak és megpróbáltak felgyújtani egy buszt. Az új olasz belügyminiszter, szerint az efféle reakciók várhatók voltak, de "minden olasz érdeke, véget vessünk ennek az igazi nemzeti tragédiának".

Nápoly utcáit karácsony óta több ezer tonna szemét borítja, ezzel kritikus higiéniai állapotokat okozva. Silvio Berlusconi ígéretet tett a krízis megoldására, azonban nagy elégedetlenséget váltott ki a döntése, amellyel katonai segítséget kért Nápolyba. A miniszterelnök minden nápolyi szemétlerakó területét védett katonai övezetté nyilvánította - az olasz szabályozás szerint az ilyen területekre behatolók akár öt év börtönt is kaphatnak. A hadsereg álláspontja szerint azonban nem tartozik a feladataik közé, hogy lapátot vagy fegyvert ragadjanak a nápolyiak akarata ellenére.

Forrás: MTI/AP

A délolasz nagyváros évek óta küzd a szemétlerakás gondjaival, mostanra a környék összes lerakója végleg megtelt, a helyi lakosság pedig megvétózott minden tervet egy újabb létesítésére. A város utcáin mára több ezer tonna hulladék halmozódott fel. Az olasz kormány először 1994-ben rendelt el szemét-szükségállapotot Nápoly térségében. Ezt azóta évente meghosszabbították.

A probléma gyökere a korrupció - írja a BBC. Becslések szerint mintegy háromezer tonna szemét szóródott szét Nápoly utcáin, és nagyjából 200 ezer tonna a szélesebb Campania régióban. A helyi maffia, a Camorra a szemétszállítás minden részfolymatára rátette a kezét - a szemétgyűjtéstől a megsemmisítésig.

Így nehezen ellenőrizhetővé válik a szemét útja, ráadásul az északolasz városok ipari hulladéka is sokszor Campaniában landol, ami komoly egészségügyi következményekkel jár. Egyes orvosok szerint Campania bizonyos részein a nemzeti átlagnál jóval több a rákos megbetegedés.