Beengedi a segélymunkásokat a mianmari junta

Vágólapra másolva!
Hajlandó beengedni - nemzeti hovatartozásra való tekintet nélkül - minden segélymunkást a mianmari junta a ciklon áldozatainak megsegítésére - jelentette be Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár, miután sikeresen tárgyalt a külföldi segítség beengedéséről a katonai vezetéssel. A három héttel ezelőtt pusztító Nargis ciklonban több mint 130 ezren vesztették életüket, és jelenleg is két milliónál több ember szorulna segítségre, a katonai rezsim viszont gátolja a mentést. 
Vágólapra másolva!

A mianmari katonai kormányzat feje, Than Sve tábornok pénteken belegyezett abba, hogy beengedjenek minden segélymunkást a a Nargis ciklon 2,4 millió túlélőjének megsegítésére - közölte Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár, miután egyeztetett a tábornokkal. "Beleegyezett minden segélymunkás beengedésébe, nemzeti hovatartozásukra való tekintet nélkül" - tette hozzá a főtitkár, aki azért érkezett a délkelet-ázsiai országba, hogy rávegye a katonai junta vezetőit külföldi segítség elfogadására, három héttel az Iravádi folyó deltáját letaroló és elárasztó trópusi vihar után.

A mianmari junta eddig elutasította, hogy a külföldi segélyszervezetek korlátozás nélkül hozzáláthassanak a természeti csapás túlélőinek mentéséhez. A katasztrófában legkevesebb 134 ezer ember vesztette életét, vagy tűnt el, a segítségre szorulók száma szakértők becslése szerint 2,4 millió lehet a térségben.

Az ENSZ-főtitkár csütörtökön kezdett soron kívüli látogatást Mianmarban, még ezen a napon Franciaország ENSZ-nagykövete is bejelentette: a világszervezet Biztonsági Tanácsához fordul, ha nem történik előrelépés a Mianmarnak felajánlott nemzetközi segélyek célba juttatása terén.

A magyar Baptista Szeretetszolgálat egyelőre arra vár, hogy kiderüljenek a megállapodás konkrét részletei, de mindenképp folytatják helyszíni munkájukat - mondta el Szilágyi Béla, a szervezet főigazgatója Bangkokból. Szilágyi egy társával együtt egy héten át a helyszínen, a Nargis ciklon által leginkább sújtott térség menekülttáboraiban segített a túlélők ellátásában. Hozzátette, azért is kell megvárni a részleteket, mert az ASEAN-országok hétfői szingapúri értekezletén is hasonló egyezség született, mégis csak csak részleges eredményeket hozott.

Luter Gábort, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet thaiföldi képviselője is arról számolt be Bangokból, hogy a friss fejlemény tükrében most újra arra vár, megkapja-e a beutazási vízumot. Ha bejutnak a katasztrófa által sújtott területekbe, akkor a szervezet az újjáépítésben szeretne részt venni hosszú távon.