Lemondott a szerb kormányfő

Vágólapra másolva!
Lemondott szombaton Vojislav Kostunica szerb miniszterelnök. A kormányfő döntését a koszovói függetlenség és Belgrád uniós közeledése miatt, a kormánykoalícióban kialakult feszültségekkel magyarázta. Kostunica Slobodan Milosevic eltávolítása után 2000-ben először szerb államfő volt, majd négy év múlva miniszterelnökké választották.
Vágólapra másolva!

A koszovói függetlenség és Belgrád Európai Unióhoz való közeledése ügyében támadt szerbiai kormányválság miatt szombaton lemondott Vojislav Kostunica kormányfő. A nacionalista vezető egyszersmind előre hozott parlamenti választások megtartására szólított fel.

Kostunica azzal indokolta döntését, hogy a koalíción belüli egység hiánya miatt a kormány képtelen a működésre. A hét folyamán már jelezte, hogy súlyos válságban van a kormány, és koalíciós partnereit közvetett módon azzal vádolta, hogy az EU-val és az Egyesült Államokkal való jó kapcsolatok ápolása érdekében feladják Szerbia Koszovóra vonatkozó követelését.

A kormánynak vége

A szerb miniszterelnök szerint a kormánynak vége, mert túlságosan megosztott Koszovó ügyében, és május 11-én előre hozott választásokat kellene tartani. Vojislav Kostunica szombat délután rendkívüli sajtóértekezletén kijelentette, hogy a kormánynak nincs egységes politikája egy, az ország jövőjéhez kapcsolódó fontos kérdést, Koszovót illetően. Egy ilyen kormány nem működhet tovább, ez a kormány vége, vissza kell adnunk megbízatásunkat.

A kormányfő közölte, hogy hétfőre összehívta kormányát, döntsön a parlament feloszlatása, illetve az előre hozott választások ügyében. A maga részéről május 11-ét javasolta a választások időpontjául, amikor a tervek szerint a helyhatósági választásokat amúgy is tartják. Azt elhárította, hogy hivatalosan lemondjon, mondván, hogy ezzel olyan eljárást indítana el, amelynek következtében csak később, május 11. után lehetne megtartani a választásokat.

A szerb kormány azután került válságba, hogy a koszovói vezetők február 17-én kikiáltották a többségében albánok lakta dél-szerb tartomány függetlenségét, Kostunica ugyanis élesen szembehelyezkedett az EU-hoz való közeledést szem előtt tartó Boris Tadic államfővel, aki noha elfogadhatatlannak nevezi Koszovó függetlenségét, hazáját integrálni akarja az unióba, amit Kostunica ebben a helyzetben tűrhetetlennek tart. Mindkét politikus pártja, a Kostunica vezette Szerbia Demokrata Pártja (DSS) és Tadic Demokrata Pártja (DS) is a koalíció részese.