Magyar diplomatát faggat a szlovák külügy

Vágólapra másolva!
Éles hangú közleményben reagált a szlovák kormány arra, hogy Pilisszentkereszten átköltöztetik a Szlovák Kisebbségi Önkormányzat irodáit. Az ügyben szerdán bekérették a szlovák külügyminisztériumba a pozsonyi magyar nagykövetség ügyvivőjét is.
Vágólapra másolva!

A szlovák kormány szerdán éles hangú nyilatkozatban tiltakozott a pilisszentkereszti Szlovák Kisebbségi Önkormányzat irodájának átköltöztetése miatt. A szlovák többségű magyarországi településen kedd este döntött úgy a helyi önkormányzat, hogy másik épületbe költöztetik a Szlovák Kisebbségi Önkormányzatot.

"Az ilyen lépések egyedül a meglevő kisebbségi jogok mértékének csökkentéseként értelmezhetők" - közölte a szlovák kormány, amely a döntést a magyarországi szlovák közösség életébe való beavatkozásnak, status quója csorbításának tekinti. "Negatív tendenciáról van szó, amely korábban már abban is megnyilvánult, hogy a község vezetése megszüntette a kétnyelvű falulap kiadását, átalakította a helyi kábeltelevízió műsorát az ott élő szlovák kisebbség sérelmére, csökkentette a szlovák nyelvet tanító pedagógusok nyelvpótlékát, pedig a legutóbbi népszámláláskor Pilisszentkereszt lakóinak 55 százaléka vallotta magát szlovák nemzetiségűnek" - áll a közleményben.

A szlovák kormány szerdán foglalkozott az üggyel, és indítványozta, hogy a magyar-szlovák alapszerződés értelmében működő vegyes bizottsági rendszer keretein belül keressék a megoldást. Elsősorban a kisebbségi vegyes bizottságot vonnák be a folyamatba. Közölték, ha kell, a szlovák költségvetésből állják a pilisszentkereszti kisebbségi intézményrendszer rendes működtetéséhez szükséges pénzt. A kormányülés után Robert Fico miniszterelnök "likvidációs beavatkozásnak" nevezte a pilisi faluban történt eseményt, és jelezte: a külügyminisztérium megbízza a külföldi szlovák képviseleteket, hogy fogadó országaikban adjanak objektív tájékoztatást arról, ami a szlovák többségű magyarországi településen folyik.

Az MTI pozsonyi tudósítójának szerint szerdán a késő délutáni órákban bekérették a szlovák külügyminisztériumba a pozsonyi magyar nagykövetség ügyvivőjét. A magyarellenes kormánypárti politikus, Ján Slota már kedden felvetette a nagykövet bekéretését.