Putyin szerint Medvegyevvel sem lesz könnyebb

Vágólapra másolva!
Angela Merkel német kancellár Moszkvában találkozott Valgyimir Putyin leköszönő, és Dmitrij Medvegyev leendő orosz elnökkel. Putyin szerint utódjával sem lesz könnyebb a Nyugatnak.
Vágólapra másolva!

Angela Merkel szombaton délután Dmitrij Medvegyev újonnan megválasztott államfővel találkozott egy Majn Dorf elnevezésű, németesen hangzó nevű, Moszkva melletti kastélyban, amely eddig nem szerepelt a hírekben. A Medvegyevvel való közelebbi megismerkedés volt a német kancellár rövid idő alatt előkészített látogatásának fő célja. Medvegyev számára pedig ez volt új minőségében az első találkozó egy vezető külföldi politikussal. A március 2-án tartott elnökválasztás hivatalos végeredményét csak pénteken késő este jelentették be Moszkvában.

Miután Merkel a kétoldalú kapcsolatokról és több nemzetközi kérdésről a még hivatalban lévő Vlagyimir Putyinnal tárgyalt, Dmitrij Medvegyevvel valóban ismerkedésről volt szó. Az újonnan megválasztott orosz elnök félig tréfásan megjegyezte: reméli, hogy vele is olyan szintű lesz a kölcsönös együttműködés, mint amilyen Merkel és Putyin között kialakult. Erre Merkel azt válaszolta, hogy a két ország kapcsolataiban minden feltétel rendelkezésre áll a sikeres együttműködéshez.

A német kancellár azt is szóvá tette: Vlagyimir Putyin elmondta, hogy Medvegyevvel nem lesz könnyebb dolga Németországnak, mint vele volt, ő azonban reméli, hogy nehezebb sem lesz.

A német újságírók nem kímélték Putyint

Számos kényes témát is feszegettek a két vezető találkozója után a német újságírók, akik nem kímélték Putyint. az államfő kérdésre kijelentette: Mihail Hodorkovszkijnak, a Jukosz olajtársaság volt tulajdonosának az orosz törvények szerint az államfő kegyelmezhet meg.

A meggyilkolt Anna Politkovszkaja újságírónő ügyével kapcsolatban pedig azt mondta, hogy a gyilkosai mindenképpen megkapják büntetésüket, csak azt nem tudni, hogy mikor. - közölte Vlagyimir Putyin.

Kremlbeli források a német kancellár látogatása előtt arról tájékoztatták az Interfax hírügynökséget, hogy a találkozókon a kétoldalú kapcsolatokról - ezen belül a gazdasági kapcsolatok diverzifikálásáról és a tudományos-műszaki együttműködésről - valamint nemzetközi kérdésekről, köztük Koszovóról, Irán nukleáris programjáról, a leszerelésről és a fegyverzetek ellenőrzéséről, a tömegpusztító fegyverek elterjedésének megakadályozásáról, illetve az EU és Oroszország kapcsolatainak fejlesztéséről lesz szó.

Forrás: MTI

Egyelőre összhangban

Moszkvai adatok szerint Oroszország egyik legjelentősebb gazdasági partnere Németország: az árucsere-forgalom értéke tavaly 52,8 milliárd dollárt tett ki, vagyis 23 százalékkal többet, mint az előző évben, az oroszországi német beruházások pedig az előző évi 2 milliárd dollár után tavaly 3 milliárdot tettek ki.