Fél napig tartottak fogva egy magyar diákot Szlovákiában

Vágólapra másolva!
Este kilenctől másnap délután 4 óráig tartottak fogva a rendőrségen egy magyar diákot Szlovákiában, mert valaki azt állította róla, hogy megrongált egy nyilvános telefonkészüléket - állítja tanára. Az iskolai csoportot kísérő tanár azt mondja, hogy a kérdéses időpontban a diák két tanár társaságában tartózkodott, és nem is láttak telefonfülkét a környéken.
Vágólapra másolva!

"Öten-hatan sétáltunk Rózshegyen (szlovákul Ruzomberok), amikor megállt mellettünk egy rendőrautó. A kocsiban ült egy nő - egy állítólagos szemtanú -, aki kiválasztott közülünk egy embert, egy diákot" - mesélte az [origo]-nak Baumann Gábor tanár, aki diákokat kísért el sítáborba Észak-Szlovákiába.

A tanárok és a rendőrök nem nagyon tudtak szót érteni egymással a nyelvi nehézségek miatt, de végül megértették, a nő azt állítja, hogy az egyik 16 éves magyar diákot látta egy nyilvános telefonfülkénél a telefonzsinórt rángatni. A rendőrök először magukkal akarták vinni a gyereket, majd abba belementek, hogy a tanárok elkísérik a diákot az őrsre.

"Nem csinált semmit, végig velünk volt" - mondta a miskolci középiskolai tanár az [origo]-nak, aki szeretett volna a diákja mellett maradni, de ezt nem engedték meg neki. Miután leértek a rendőrségre este 9 - fél 10 felé, a diákot elválasztották tőlük és bevitték a fogdába, ahol - elmondása szerint - megbilincselték és megszondáztatták. A gyerek végük másnap délután 4 órakor szabadulhatott.

"Ujjlenyomatot senkitől nem vettek, és amikor kérdeztük, hogy hol van egyáltalán a fülke, azt mondták, hogy az a telefon már nem működik" - mondta Baumann Gábor tanár.

Megpróbáltuk elérni a diák szüleit, hogy terveznek-e panaszt tenni a bánásmód ellen, de egyelőre nem reagáltak megkeresésünkre. Az esetről elsőként beszámoló Független Hírügynökség megkereste a ruzomberoki rendőrséget, de a rendőrök nem válaszoltak a kérdéseikre.