Imacsoportok alakulnának a pedofília áldozataiért

Vágólapra másolva!
Egy vatikáni elképzelés szerint külön imaköröket hoznának létre a pedofília áldozataiért. A javaslat szerint minden papnak szüksége van a spirituális segítségre ahhoz, hogy megéljék hivatásukat és küldetésüket a mai világban.
Vágólapra másolva!

A Vatikán imacsoportok létrehozását javasolja annak érdekében, hogy papok és hívők közös imádsággal próbálják meg begyógyítani a pedofil papok áldozatainak lelki sebeit.

A kezdeményezésről Claudio Hummes bíboros, a Klérus Kongregációjának vezetője a hivatalos vatikáni napilapban szombaton megjelent interjúban nyilatkozott. A brazil kardinális emlékeztetett arra, hogy "nagyon súlyos dolgok történtek" és bár a világ katolikus papságának csak "elenyésző kisebbségét" érintették az ügyek, "minden papnak szüksége van a spirituális segítségre ahhoz, hogy megéljék hivatásukat és küldetésüket a mai világban".

Hummes bíboros elmondta, hogy körlevelet küldött a püspököknek: hozzanak létre egyházmegyéikben imaköröket, amelyekben "papok és hívők együtt imádják az oltáriszentséget a jóvátétel és a megtisztulás szellemében".

XVI. Benedek pápa 2006 októberében egy írországi látogatása során nyilvánosan elítélte a papok által elkövetett szexuális visszaéléseket. A jelenség különösen nagy méreteket öltött Írországban, de számos esetet lepleztek le a világ sok országában az Egyesült Államoktól Ausztráliáig.

A katolikus egyház első nagy pedofil botránya 2002-ben robbant ki a bostoni érsekségben, ahol kiderült, hogy számos, kiskorúakkal szembeni szexuális bűnöket elkövető papot inkább áthelyeztek más egyházközségbe, mintsem hogy nyilvánosan leleplezték vagy átadták volna őket a világi hatóságoknak. Ezt követően indultak meg a perek, a kártérítési követelések, amelyek több száz millió dollárba kerültek az egyháznak az Egyesült Államokban és másutt.