Vádat emeltek a csaló bróker ellen

Vágólapra másolva!
Hivatali bizalommal való visszaélés, illetve jogtalan számítógépes ténykedés miatt előzetesen vádat emeltek a francia Société Générale bank 4,82 milliárd eurós rekordcsalással vádolt brókere ellen. Jérome Kervielt feltételesen szabadon engedték a rendőrségi őrizetből.
Vágólapra másolva!

A 31 éves Jérome Kerviel - aki nyolc éve dolgozik a banknál - fiktív kliensszámlákat kreálva egymásra épülő hosszú pozíciókat vett fel, vagyis azonnali vételi és határidős eladási ügyletek láncolatát kötötte, arra játszva, hogy januárban a piacok emelkedni fognak - ám a nemzetközi tőzsdemutatók e hónap második felében meredeken zuhantak.

A bróker védőügyvédje szerint korábban az ügyészség csalás és hamisítás ügyében is vádemelést kért, e két pontban azonban a vizsgálóbírók nem emeltek vádat. Kerviel beismerte, hogy felettesei által nem engedélyezett tranzakciókat hajtott végre 2005 vége óta, de azt állítja, kisebb tételekben mások alkuszok hozzá hasonlóan cselekedtek.


Az ügyészség szerint a bróker szombat óta tartó kihallgatásán beismerte, hogy két éven át teljesen egyedül "kalandor és spekulatív módon" csalárd pozíciókat épített fel és ezeket elrejtette, ami iránt a bank "bizonyos toleranciát" tanúsított.

Ez abból állt, hogy miután a bank biztonsági rendszere többször is riasztotta a megfelelő szinteket, Kervielt felettesei rendszeresen felelősségre vonták azért, mert túllépte az engedélyezett összegeket, de a brókernek minden esetben sikerült hamis dokumentumokkal igazolnia azt, hogy tevékenysége semmilyen kockázattal nem jár a bank számára.

Kerviel két portfóliót épített ki, azt a látszatot keltve, hogy a második portfólió kiegyenlíti az első kockázatait, azonban a második portfólió tartalma nem volt valóságos.

A főügyész szerint egyelőre semmilyen bizonyíték nincs arra, hogy más alkusz is hasonlóan cselekedett volna, ahogy azt a védelem állítja.

A csalásból Kervielnek semmilyen személyes és közvetlen haszna nem származott, és nem is a Société Générale tönkretételére játszott - fogalmazott az ügyész.