Nem tárgyalna többé az ETA-val Zapatero

Vágólapra másolva!
Egyoldalú fegyverletételt vár az ETA baszk terrorszervezettől José Luis Rodríguez Zapatero. A spanyol kormányfő egy lapinterjúban kizárta annak a lehetőségét, hogy ismét tárgyalásokat kezdjenek a a baszk szeparatistákkal. 2006 végén az ETA a folyamatban lévő tárgyalások ellenére is pokolgépet robbantott a madridi repülőtéren.
Vágólapra másolva!

Választási győzelme esetére kizárja a béketárgyalások lehetőségét a Baszk Haza és Szabadság (ETA) José Luis Rodríguez Zapatero spanyol kormányfő. A szocialista miniszterelnök, akinek kormánya 2006 végén megszakította a tárgyalásokat a szervezettel, az El Mundo című napilap hétfői számában megjelent interjújában kijelentette, hogy mára az ETA egyetlen lehetősége az egyoldalú fegyverletétel maradt.

A kormány a madridi repülőtér parkolóháza ellen 2006. december 30-án elkövetett pokolgépes merénylet hatására szakította meg a tárgyalásokat az ETA-val, kevesebb mint egy évvel azután, hogy azok elkezdődtek. A robbanásban meghalt két bevándorló, aki parkoló autójában aludt. Spanyol kormány részéről ez volt a harmadik kísérlet béketárgyalásokra a baszk szakadárokkal.

A baszk kérdés valószínűleg az egyik jelentősebb téma lesz a parlamenti választásokat megelőző kampányban. A konzervatív ellenzék, amely támogatottságban csak kevéssel marad el a szocialistáktól a közvélemény-kutatások szerint, azzal vádolja a kormányt, hogy a szakadárokkal való kapcsolattartással kockára teszi az ország jövőjét. Spanyolországban március 9-én lesznek a parlamenti választások.

Felmérések szerint a már most is széles körű önállósággal rendelkező spanyol Baszkföld lakosságának többsége nem akarja az autonóm körzet függetlenségét. A baszk regionális kormány azonban tárgyalni akar az ország többi részéhez fűződő viszonyról. A béketárgyalások megszakítása óta a hatóságok letartóztatták az ETA állítólagos politikai szárnyának, a Batasuna pártnak több vezetőjét is, és rendszeresen hajtanak végre rajtaütéseket feltételezett gerillákon.